Un infant reial es va vestir de catalanet a Terrassa el 1860

La reina Isabel II, de camí cap a la muntanya de Montserrat, va fer una aturada a l'estació del Nord, on l'esperava una gran multitud, que l'aclamava | L'infant Alfons va aparèixer vestit de catalanet

J. Verdaguer / J.M. Oller
05 d'octubre del 2015
Actualitzat el 11 d'octubre a les 12:49h

Arc del triomf que es va aixecar Foto: Charles Clifford / Biblioteca Nacional

El monarca Felip VI ha visitat Terrassa moltes vegades —quan era príncep—, igual que el seu pare Joan Carles —l'any 92— i el seu besavi Alfons XII. Abans, havien passat altres reis per la ciutat egarenca, des dels comtes reis, com ara Jaume I, Carles I i Felip II. Un —millor dit—, una, fa 154 anys. L’octubre del 1860 Isabel II es trobava de a Barcelona per inaugurar l’eixample de la Ciutat Comtal. Aprofitant que la línia del tren del Nord acabava d’arribar a Manresa, la sobirana, acompanyada del seu fill, el príncep Alfons, de 3 anys, va voler visitar Montserrat fent el trajecte amb tren. 

El comboi reial va fer una parada tècnica a l’estació de Terrassa, on esperava el seu pas una gran multitud, que l’aclamava amb  gran entusiasme. L’alcalde Josep Alegret va pujar al vagó reial complimentant els reials viatgers reials amb la donació d’una manta, fabricada a Terrassa, destinada l'infant Alfons. La reina, complaguda, va prometre que tornaria a la vila un dia més tard.

En assabentar-se de la bona nova, la població es va mobilitzar per fer-li una bona rebuda. En només 24 hores es va crear una comissió per coordinar l'esdeveniment. S'hi van destinar 24.000 reials, tota una fortuna en aquella època. Es van engalanar carrers i places amb banderes, domassos  i gallardets, així com catifes de teles terrassenques, per on havia de passar la comitiva reial. En tan poc temps es va aixecar davant la estació del Nord un arc del triomf senzill però elegant en què figurava una torre amb merlets amb els escuts d’armes de la vila. L’arc estava cobert de mata i boix i portava, sobre el fons dels colors nacionals, la dedicatòria següent: "A SS.MM. y AA, la villa de Tarrasa". Darrerament se n'ha descobert una foto, i s'ha sabut que és la més antiga de la qual es té referència a la ciutat. 

També a l’extrem del carrer de la Font Vella hi van erigir un altre arc del triomf vestit amb productes de la indústria local rematat amb un grup de banderes. 
Al passeig s’havien combinat  i entrellaçat amb troncs d’arbre peces de llana i a cada tronc es llegia, en un medalló, els noms dels pobles que constituïen el partit judicial.
A dos quarts de sis de la tarda de l'1 d’octubre del 1860 un repic de campanes va anunciar l’arribada del tren reial. 

La reina i el seu fill Alfons, que venia vestit amb la típica indumentària de català, van baixar acompanyats de la marquesa de Malpica, una hostessa i la duquessa de Tetuan. També dels generals O’Odonell, Dulce, San Miguel, Prim i el governador civil de Barcelona. L’alcalde Josep Segret, després de donar-los la benvinguda, els va oferir una carretel·la tirada per quatre cavalls mentre la multitud congregada a l’esplanada de l’estació els victorejava i una orquestra interpretava l’himne espanyol.
Al seu pas pels carrers de la vila la gent va continuar aclamant-la amb crits de visques, i les dames blandaven els seus mocadors blancs.

Recepció al Teatre Principal

En arribar a l’església parroquial, la reina i el príncep van ser rebuts per les autoritats eclesiàstiques i sota tàlem van ser acompanyats fins al presbiteri, on es va cantar un Te Deum. Després van passar a admirar l’escultura de Martín Díez del Crist Jacent. En sortir de l'església ja havien previst que seria fosc i van encendre 300 atxes, que acompanyaven la comitiva fins a la Casa Vinyals. La reina havia mostrat el seu interès per visitar el lloc on s'havia allotjat el seu pare l’any 1927. Allà van ser obsequiats amb un refrigeri mentre la sobirana visitava les estances de la casa senyorial.

Després la comitiva va enfilar el carrer de Sant Pere, el més guarnit de tots els vials, fins a arribar al teatre Principal, on foren rebuts per una comissió d'industrials i l’Ajuntament en ple. Allà s’havia muntat una exposició petita i improvisada de productes tèxtils. Terrassa en tenia gran part a la mostra de l’exposició industrial que s’havia muntat a Barcelona amb motiu de la visita de la reina a la Ciutat Comtal. Tot seguit van ocupar la llotja reial per escoltar un cor que va interpretar un himne acompanyat per la marxa reial. Una jove va llegir un sonet dirigit a la reina, obra de la poetessa Caparà.

En tornar a l’estació la reina es va mostrar complaguda i satisfeta de la visita, reconeixent l’esforç emprat pel vilatans per haver preparat en només 24 hores tots els honors rebuts. Com a record, el dia 8 d’octubre va fer donació a l’Ajuntament de Terrassa de 3.000 rals per a religioses i 12.000 per als pobres.