Aróztegui explica amb detall la primera fotografia feta a Terrassa

La Torre
25 de setembre del 2015
Rafael Aróztegui, al Rotary de Terrassa
Rafael Aróztegui, al Rotary de Terrassa | Foto: R.T.

Rafael Aróztegui, al Rotary de Terrassa Foto: R.T.


El Rotary Club de Terrassa ha convidat al reconegut fotògraf Rafael Aróztegui per donar una conferència sobre La darrera casa de les primeres que es van construir a l’altra banda de la Riera. L'egarenc ha donat la seva col·lecció particular de fotografies a l'Arxiu Tobella de Terrassa i va ser nomenat "terrassenc de l’any" el 2013. Actualment li agrada dir que és un “foto-investigador” que, mitjançant l’estudi de fotografies antigues, aporta informació molt valuosa per la història de la ciutat de Terrassa.

Aróztegui va iniciar la conferència mostrant la fotografia que es coneixia com a la més antiga de la ciutat, tot indicant que,posteriorment ell mateix va ser qui va descobrir que en realitat aquesta no era la més antiga, ja que a la Biblioteca Nacional d'Espanya en va descobrir una de la tardor del 1860 en què es mostra un arc de triomf fet de brancam i que va estar situat davant de l'antiga estació dels Ferrocarrils del Nord, per fer un homenatge a la visita que va fer la reina Isabel II, acompanyada del llavors petit Alfons XII a la nostra ciutat.
 

Arc del triomf que es va aixecar Foto: Charles Clifford / Biblioteca Nacional

La seva intensa investigació li ha permès descobrir en la fotografia diversos detalls que fins llavors ningú havia observat: el primer, que està feta amb la tècnica del "Col·lodió Humit". També destaca la presència del Gran Colegio Terrassense (Can Colapi), inaugurat l'any 1865 i que en aquell moment era considerat el més avançat d’Espanya. 

De la seva meticulosa observació, destaca que s’hi veu l’antic campanar del Sant Esperit que data del 1892 i descobreix un seguit de parets que demostren l’existència d’una antiga fortificació perimetral que llavors encara existia a tota la ciutat. Amb això, Aróztegui situa que la fotografia es va fer entre el 1865 i el 1892. El seu anàlisis també li permet observar la torre del palau abans d’arreglar-se i també la caixa del teatre Alegria, el Vapor Busquets, etc. 

Finalment, en la conferència, el fotògraf va fer que els ponents es fixessin en una fila de 10 cases que en principi semblen que estiguin situades a la mateixa Riera, però ell es va adonar que això era impossible ja que al costat de la dreta de la riera en aquells anys no hi havia cap casa. Després d'un meticolós estudi es va adonar que les cases en realitat estan situades perpendicularment a la Riera del Palau (en el carrer Torrella) i aquest fet li va permetre demostrar que realment aquestes són les primeres cases que es van construir a l’altra banda de la Riera el 1860 pel mestre d'obres Joan Fonseré. També ha arribat a situar el lloc on es va fer la fotografia: a l’altura de l’actual carrer de Pi i Margall.

Aróztegui va finalitzar la seva exposició al Rotary ensenyant algunes imatges antigues de la Rambla i de l’antic Portal de la Guia situat en el carrer del peix. 

El President de l'entitat, Josep Puy, va destacar al final de l'acte que aquest any bona part dels continguts dels plenaris seran de caràcter històric amb l’afany de conèixer "aspectes poc coneguts de la nostra història i que també que es convidaran a terrassencs que han excel·lit en diversos camps i que potser no són prou coneguts a la nostra ciutat".