Un tractament mèdic ideat a Terrassa ajuda a combatre el càncer de pàncrees

El programa HIFU de Mútua Terrassa presenta un tractament per a aquest tumor maligne no ressacable amb el qual s'incrementa la mitjana de supervivència de manera menys agressiva

La Torre
03 d'agost del 2015
Actualitzat el 04 d'agost a les 9:10h
L’ultrasò focalitzat (Focused Ultrasound -FUS-) és una modalitat de tractament potencialment segura i eficaç i pot augmentar la supervivència del càncer de pàncrees no ressecable, segons un estudi publicat recentment a la revista anglesa Ultrasonics Sonochemistry i desenvolupat pel Dr. Joan Vidal-Jové, responsable del programa HIFU de Cirurgia Oncològica de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, conjuntament amb el seu equip.

El treball en qüestió es titula Ultrasound Guided HIFU for malignant tumors: The Spanish experience of survival advantage in stage III and IV pancreatic cancer i ha analitzat un grup de 43 tumors de pàncrees malignes no ressecables (29 d’estadi III i 14 d’estadi IV) tractats amb la tècnica de l’ultrasò focalitzat en combinació amb quimioteràpia de suport des del març del 2010 al desembre del 2013.

L'ablació es va aconseguir en un 82% dels tumors, amb les respostes perdurables 8 setmanes després del procediment. Al final del tractament combinat, el 25% dels pacients va tenir una resposta completa (un total d'11 pacients: 9 escenari III i 2 etapa IV). Les complicacions majors van incloure un cas de pancreatitis severa amb hemorràgia digestiva i dos de cremades de tercer grau a la pell que requerien cirurgia plàstica.

En aquest sentit, la mitjana de supervivència va ser de 13 mesos (es situava entre els 6 mesos i els 2,7 anys) i la corba de Kaplan-Meier -un estimador no paramètric de la supervivència- va mostrar un 33,5% de supervivència de 4,2 anys en pacients tractats amb ultrasò focalitzat més quimioteràpia.

En referència als resultats de l'estudi, el Dr. Vidal-Jové ha manifestat que "estem molt satisfets i el treball del nostre equip demostra que l’ultrasò focalitzat ajuda als pacients amb càncer de pàncrees no resecable, millorant la seva supervivència amb un enfocament menys agressiu". En aquesta línia, el Dr. Vidal-Jové també ha explicat que estan plantejant un estudi multi cèntric que compara el tractament estàndard amb quimioteràpia versus l’ultrasò focalitzat més la quimioteràpia en el mateix grup de pacients.