«És la segona vegada en molt poc temps que l'alcalde de Terrassa menteix en una entrevista»

Comunicat de Terrassa en Comú "Sobre les 'ocurrències' dels darrers dies de Jordi Ballart"

Nació Digital
31 de juliol del 2015
Actualitzat a les 14:12h
Des de TeC volem demanar Jordi Ballart una certa contenció la resta del mandat, ja que no ens podem permetre, com a ciutat, el ridícul de les seves “ocurrències”. És la segona vegada en molt poc temps que l’alcalde de Terrassa menteix en una entrevista. I curiosament, les dues entrevistes són fetes l’endemà d’un ple de l’Ajuntament.

El primer cop, fa una mica més d’un mes. TeC havia estat la penúltima força amb qui es va trobar el PSC (després de C’s, CIU, PP i ERC). I va ser una trobada informal, amb algun retret, però, en general, ben cordial, un parell de dies abans del ple d’investidura, en un bar del Passeig. Primera i única trobada. Les primeres reunions del PSC havien estat amb C’s i amb CIU amb l’objectiu de neutralitzar qualsevol majoria que permetés un govern pel canvi (hem de recordar que TeC, ERC-MES i CUP sumaven 11 regidors, a 3 d’obtenir la majoria absoluta). No obstant això, en una roda de premsa, en Jordi Ballart va dir que la seva primera opció de govern havia estat amb TeC. I en una entrevista posterior al ple de juny, Ballart va declarar que TeC “va mentir en el ple quan va dir que m’havia reunit abans amb CIU i C’s abans que amb ells”.

Podem entendre aquest fet si ens fem el càrrec que Ballart es trobava en una situació de pressió. I més, davant la necessitat i incomoditat de justificar un pacte de govern amb CiU. La sorpresa és quan ens hi tornem a trobar, amb una afirmació ben absurda, un mes després, i de nou en una entrevista concedida l’endemà d’un ple de l’ajuntament. En aquesta entrevista, Ballart declara que Marc Grau "va demanar-me feina en una entrevista que va sol·licitar i va dir-me que com a Alcalde ho feia molt bé". En un primer moment, pensem que l’entrevista i les declaracions no són reals. De ser reals suposarien un ridícul estrepitós per la figura de l’alcalde. I ens costava creure que el Jordi Ballart i el PSC estiguessin tan preocupats i obsessionats per TeC i en Marc Grau per haver declarat els disbarats que apareixen a l’entrevista. Però, tot i que resulti sorprenent, tot sembla indicar que l’entrevista és real.

Per tot això, considerem que és important fer aquest comunicat d’aclariment. En els darrers anys, en Marc Grau ha tingut tres “contactes”, directament o indirectament, amb en Jordi Ballart i l’Ajuntament de Terrassa. Tots ells com a professor de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, lloc que ocupa des de fa 4 anys. La primera vinculació va ser un assessorament a l’àrea de cohesió social, a través d’una consultoria vinculada a la UAB i conjuntament amb d’altres professors de la mateixa universitat. La segona va ser un oferiment a l’Ajuntament de Terrassa per acollir un centre d’investigació i viver de projectes d’innovació social a la ciutat. Des de la UAB i altres entitats se n’assumia la gestió i funcionament, però l’ajuntament no va poder trobar un espai adient i el projecte no va prosperar.

I finalment, el tercer “contacte” d’en Marc Grau amb l’ajuntament és fa més o menys un any i mig, aquest si, directament amb en Jordi Ballart. En converses amb un càrrec tècnic de l’ajuntament, aquest sol·licita si des de la UAB podrien assumir l’avaluació del funcionament de determinats processos de l’ajuntament. Enmig d’aquestes converses,aquest càrrec tècnic li proposa organitzar una trobada amb l’alcalde, perquè aquest el pugui conèixer. L’agenda de Jordi Ballart no és pública, però Marc Grau confirma que aquesta trobada té lloc un matí de la primavera de 2014, al despatx de l’alcaldia, i amb la presència d’altres treballadors de l’ajuntament.

Segons explica el mateix protagonista, la trobada va ser distesa. Marc Grau recorda que van parlar sobre la necessitat dels ajuntaments de renovar l’agenda i les pràctiques de govern. Tot i que, recorda, el va sorprendre que la idea de nova política explicada per l’alcalde es limitava a l’estratègia d’ús de les xarxes socials. A banda, en el moment de la trobada, Marc Grau coordinava els cursos de formació de Gabinets Polítics de la UAB. I el va sorprendre també que, a diferència d’altres ciutats, l’ajuntament no tenia un gabinet polític, al voltant de la figura de l’alcalde, amb capacitat executiva respecte el conjunt de l’organigrama de l’ajuntament. Marc Grau reconeix que en aquell moment no tenia un coneixement exhaustiu sobre el funcionament de l’ajuntament. Tot i això, el va sorprendre, les poques persones que formaven part del gabinet d’alcaldia. Més tard, després de conèixer més a fons el funcionament de l’ajuntament i el paper de l’alcalde, hi trobaria una possible explicació.

A banda d’interessar-se pel funcionament de l’ajuntament i l’alcaldia, com a professor de Ciències Polítiques, com en la resta de trobades amb altres alcaldes o regidors que ho hagin sol·licitat, va oferir la seva opinió sobre com millorar el funcionament del govern local, i es va mostrar a disposició de l’ajuntament per a qualsevol consulta que tinguessin. I de fet, per exemple, en aquest mateix període, Marc Grau va accedir a la demanda de participar en determinades activitats en el marc del procés ÀGORA.

Més enllà dels fets explicats, qualsevol altra afirmació és ciència ficció
És cert que en els darrers mesos, d’aquella trobada, n’han sortit diversos rumors. Un dels rumors que ha circulat és que el PSC va oferir al Marc Grau formar part de les seves llistes i ell ho va rebutjar. Ell mateix vol deixar clar que en aquella trobada, en el despatx de l’alcalde, en Jordi Ballart no li va fer cap oferiment com el mencionat. També ha circulat un altre rumor que diu que en Marc Grau havia de portar la campanya electoral del Jordi Ballart. Però com les declaracions fetes per l’alcalde, també és fals. En els darrers anys, en Marc Grau no ha assumit de manera professional encàrrecs per a la gestió de campanyes electorals, només cursos de formació en la matèria. 

Des de TeC, demanem una certa contenció a l'alcalde, per no perjudicar la imatge de la ciutat. I, com a mínim, proposem que s’abstingui de concedir entrevistes l’endemà del plens.