L'Ajuntament justifica no replantar els arbres caiguts per l'alt cost econòmic

En els darrers anys Terrassa ha vist disminuït el nombre d'arbres a l'espai urbà en 3.164 unitats | Segons el Consistori, la reposició total suposaria una despesa estimada de 4 milions d'euros, i davant la impossibilitat de fer-hi front s'ha demanat una subvenció a la Generalitat

La Torre
21 de juny del 2015
Actualitzat el 22 de juny a les 9:28h

Foto: Cristóbal Castro


L'Ajuntament de Terrassa ha fet arribat fa uns dies la contesta a la instància que va fer la Federacció d'Associacions de Veïns de Terrassa davant la preocupació que no s'estaven replantant els arbres que s'havien tallat a causa dels danys de la ventada. 

Segons el Consistori, en els darrers anys Terrassa ha vist disminuït el nombre d'arbres a l'espai urbà en 3.164 unitats. Gairebé un terç d'aquests va ser provocat per la ventada que va patir la ciutat el passat mes de desembre. Aquestes pèrdues suposen la disminució d'un 7,6% dels arbres de la ciutat.

Des de l'any 2008, en què comença la crisi, només s'ha previst la replantació d'arbres dins de projectes d'urbanització integrals que a la vegada incorporaven la instal·lació del sistema de reg. Fora d'aquest supòsit, des del Servei de Gestió de l'Espai Públic, es va valorar la possibilitat de fer reposicions puntuals i es va descartar en no ser viable tant des d'un punt de vista econòmic com d'eficiència en el seu manteniment.

"Els arbres, almenys durant els seus primers dos anys de vida, requereixen d'un reg regular per tal de garantir la seva pervivència. Si aquest reg no està automatitzat s'ha de fer mitjançant una cuba. S'estima que caldria plantar un mínim de 300-400 arbres o grups d'arbres per temporada, per a què sigui econòmicament sostenible el pagament d'una cuba de reg, i sempre i quan estiguin geogràficament propers entre ells", s'explica en la carta de contestació per part del regidor de Manteniment i Espai Urbà, el qual afegeix "cal dir però que cal analitzar detingudament la conveniència de reposa o no molts d'aquests arbres, ja que ocupaven posicions que amb els anys han estat cobertes pels arbres veïns o pel seu creixement dificultaven l'accessibilitat o es trobaven massa propers a façanes d'habitatges".

Segons l'Ajuntament, el cost estimat de replantació de cada arbre oscil·la entre els 880 euros -per un arbre de port petit i creixement ràpid- i els 1.540 euros -per a la majoria dels de la ciutat- i, per tant, la reposició total suposaria una despesa estimada de 4.116.364 euros, a la qual caldria afegir les despeses de manteniment del reg.

"En aquest context de crisi econòmica, que limita els recursos que disposa l'Ajuntament i augmenta les necessitats de les persones, s'ha prioritzat la intervenció en àmbits socials enfront d'altres. Malgrat això i, essent conscients que els arbres són claus tant pel que fa al medi ambient, com a la qualitat de l'aire o a la imatge de la nostra ciutat, s'ha sol·licitat un ajut a la Generalitat que permeti iniciar la replantació parcial el més aviat possible", afirmen i sentencien que "atès que aquest procés de valoració i replantació s'allargarà en el temps s'ha considerat imprescindible cobrir els escossells i reparar les voreres malmeses, per tal de garantir la seguretat i la mobilitat dels ciutadans".