Neteja de vegetació de rieres i torrents

La campanya de neteja i desbrossament s'ha adjudicat al Centre de Jardineria l'Heura, durarà quatre mesos i té un pressupost de 58.550,71 euros

La Torre
29 de maig del 2015
El Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa ha posat en marxa una campanya de neteja de les rieres i torrents de la ciutat que afecta nou trams de quatre cursos d’aigua diferents. Les feines es centraran en la retirada d’arbres que es troben a les lleres i poden obstaculitzar el funcionament hidràulic de la riera del Palau, el Torrent de La Maurina, el Torrent de La Grípia i el Torrent Mitger, així com la retirada d’espècies vegetals no autòctones o invasores, com les canyes. En aquests casos, es prendran mesures per evitar la seva proliferació en la llera i en alguns punts dels marges. També es retiraran restes d’arbres caiguts. 

Està previst que aquests treballs, que van començar el passat dilluns, es desenvolupin durant quatre mesos. L’actuació s’ha iniciat amb la retirada de canyes al tram de Can Guitard de la riera del Palau. En aquesta mateixa riera, s’actuarà també als trams de La Maurina, La Cogullada i Palau Nord. 

Els treballs continuaran al Torrent de La Maurina, al tram entre el camí del Romeu de Montserrat fins a Roc Blanc; al Torrent Mitger, entre la B-40 i Poblenou; i al Torrent de La Grípia, als trams de Can Montllor, barri de la Grípia i el tram entre la N-150 i C-58. 

Aquestes feines consistiran, únicament, en l'eliminació imprescindible d'aquells elements que dificultin la capacitat natural de desguàs de la llera i la retirada d’espècies invasores. En cap cas es procedirà a la tala massiva i indiscriminada d'espècies del bosc de ribera, ni es faran moviments de terres que alterin la secció natural de la llera. Aquest són alguns dels principis que l’Agència Catalana de l’Aigua estableix com a condicions tècniques per a l'execució de treballs de manteniment i conservació i neteja de lleres públiques. La campanya de neteja i desbrossament s’ha adjudicat al Centre de Jardineria l’Heura, empresa local de l’anomenat “tercer sector”, i compta amb un pressupost de 58.550,71 euros. 

Subvencions i contenciós

Tot i que l’Ajuntament de Terrassa manté que la neteja de vegetació a les rieres és competència de l’Agència Catalana de l’Aigua, entitat amb la qual té obert un recurs contenciós administratiu per aquest motiu, el Consistori ha optat per tirar endavant aquesta actuació davant la situació en que es troben les rieres i torrents del terme municipal. La campanya es finançarà amb una subvenció de la Diputació de Barcelona, en el marc del programa complementari de foment de l’ocupació local. 

Mentrestant, l’Ajuntament resta a l’espera de rebre la confirmació de l’atorgament dels ajuts sol·licitats a l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquests ajuts, si arriben, permetran completar les actuacions a la riera de Les Arenes i a un tram de la riera del Palau. 

Un cop finalitzats els treballs de neteja de la vegetació, l’Ajuntament està preparant un pla de neteja dels residus que pugui haver-hi a les rieres i torrents, mitjançant el mateix programa d’ajuts de la Diputació, i també mitjançant el conveni amb la Fundació Mina, ALEI i Eco-Equip, pel qual periòdicament es fa la retirada dels residus d’alguns trams de les lleres.