Viladecavalls ensuma el tripartit

ERC, Fem Viladecavalls i PSC podrien acabar aliant-se per desbancar la llista més votada però orfe d'aliances, CiU

Lluïsa Tarrida
25 de maig del 2015
Actualitzat el 29 de maig a les 11:32h
El primer que destaca dels resultats electorals d'aquest 2015 a Viladecavalls és la reducció significativa de partits que hi haurà a la sala de plens. Amb una participació del 62,41% (el 2011 va ser del 59,09%), han obtingut representació cinc partits quan en els anteriors comicis en van ser vuit. Una disminució sensible que facilitarà la gestió del dia a dia dins i fora de l'Ajuntament.

CiU torna a guanyar les eleccions. I no només guanya sinó que augmenta un regidor respecte als que tenia el 2011, passant dels 4 i 751 vots als 5 amb 1.084 vots. Els convergents no han notat ser el mateix partit que governa a la Generalitat, i haver estat els darrers dos anys al capdavant de l'alcaldia els ha donat visibilitat, el que s'ha traduït amb vots.

Com a segona força hi ha la coalició Fem Viladecavalls-ICV-AperV-E. La llista encapçalada per l'ecosocialista Carles Rodríguez guanya un regidor en comparació amb els anteriors comicis. Així, passa dels 2 als 3, i suma el doble de vots (de 451 a 862). Haver estat els primers anys de legislatura governant sembla que va agradar als vilacavallencs que malgrat haver vist com quedaven a l'oposició els han tornat a donar un vot de confiança. ICV-EUiA també era la segona força el 2011 i també es trobava a 2 regidors de CiU.

ERC triplica regidors i es converteix en la tercera força al Consistori. Glòria Ullés veu passa d'estar sola a la sala de plens a tenir dos acompanyants més (d'1 regidor a 3). Els republicans són qui més rendibilitat han tret als vots guanyats (dels 296 als 665) ja que queden empatats amb Fem Viladecavalls. Uns resultats plenament satisfactoris.

El PSC-PM, amb la llista renovada i encapçalada pel jove Marc González, veu com manté el regidor. No s'esperaven gran cosa més, i almenys conserven la seva posició dins del Consistori i poden dir que també han incrementat el número de vots recollits, dels 304 als 319. Tot i així, cal dir que perden posicions al rànquing ja que al 2011 eren la quarta força i ara són la cinquena.

C's entra al Consistori

Per sobre d'ells, la gran sorpresa: C's. La candidatura de Carlos Méndez ha passat de ser totalment insignificant (va recollir només 61 vots els comicis de 2011) a convertir-se en la quarta força al Consistori. Cert que només té un regidor però la crescuda de vots és considerable: ara n'ostenta 379. 

Amb aquest panorama, ara comencen els quinze dies bojos de reunions i negociacions. A priori, tot fa pensar que Cesca Berenguer perdrà l'alcaldia malgrat ser la llista més votada. El tripartit és factible i raonable. No seria la primera vegada. Sumarien set regidors i tindrien majoria. CiU hauria de seduir els socialistes i convèncer C's perquè se sumessin al seu govern, cosa poc probable. 

Qui serà l'alcalde? No posarem la mà el foc. Per vots hauria de ser Carles Rodríguez però han empatat amb ERC i això fa que els republicans també puguin exigir una legislatura bipartida: dos anys governant Fem Viladecavalls i dos anys governant ERC. Això sí, no es poden oblidar del regidor socialista i l'hauran de tractar bé -almenys perquè voti la seva investidura- ja que d'ell depenen per acabar governant. Potser no vol entrar al govern i guardar-se un as a la màniga però el seu vot és clau per aconseguir l'alcaldia.