Cinc alcaldes que volen repetir

Mireia Solsona, Cesca Berenguer, Marta Roqué, Salvador Boada i Joan Ballbè tornen a aspirar a renovar l'alcaldia després d'una legislatura que ha resultat molt complicada

Lluïsa Tarrida
23 de maig del 2015
Actualitzat el 24 de maig a les 12:05h
El proper 24 de maig, els catalans estan cridats a les urnes per decidir qui governarà el seu municipi en els propers quatre anys. Aquesta legislatura ha estat complicada per a la gran majoria d'alcaldes de la nostra comarca, no només perquè ha costat quadrar els pressupostos cada cop més ajustats, sinó també per temes personals o estrictament polítics.

L'oasi de Solsona
A Matadepera, Mireia Solsona, de CiU, aspira a revalidar l'alcaldia. Amb una àmplia majoria ha governat el poble amb tranquil·litat. No obstant, la legislatura s'ha vist enterbolida pel cas del cobrament de dietes a la Diputació i pel qual va ser imputada. Més enllà d'això, ha vist com els seus rivals polítics tampoc li feien massa mal. En aquests comicis, li presentaran batalla ERC, PP, CUP i la Candidatura de Progrés (PSC-PMC). Els més nous són la CUP, que prenen el relleu a Solidaritat Catalana, que actualment posseeix un regidor i que ha decidit no presentar- se. Són la candidatura més bel·ligerant contra el govern de Solsona tot i que ERC també ha volgut marcar perfil propi. Destaca també, per la polèmica que ha creat, la llista socialista encapçalada per Carme Busqueta, la qual ha estat acusada de ser una llista "fantasma" perquè diversos dels seus candidats no resideixen a Matadepera.

Aliances impossibles
A Ullastrell, Joan Ballbè (ERC) es torna a presentar. La seva primera legislatura al capdavant de l'Ajuntament no ha estat gens plàcida. Les fortes discrepàncies amb l'oposició, diversos contenciosos oberts, l'obligació de reduir un deute força elevat i les relacions fredes amb els seus companys de govern (PSC) han comportat un gran desgast als republicans. En aquests comicis, s'hi tornen a presentar els mateixos cinc partits que l'any 2011: ERC, UGO, CiU, Junts per Ullastrell-Candidatura de Progrés i PP. El Partit Popular va ser l'únic que no va obtenir representació en els comicis de 2011. A més, cal destacar el canvi de sigles del PSC per Junts per Ullastrell, que repeteix alcaldable, Mercè Rodó, però que presenta una llista amb força independents. A Ullastrell també hi ha la peculiaritat que en augmentar el cens a les dues mil persones augmentarà el nombre de regidors electes passant a tenir-ne 11 -actualment en té 9-. ERC aspira a aconseguir prou regidors per poder governar amb majoria, o si més no, amb una aliança que els lligui poc però que els doni estabilitat. CiU i UGO han apujat el to durant la campanya i les velles discrepàncies amb els republicans fan pensar que sigui molt poc probable una aliança de govern.

Frec a frec entre dues candidatures
A Rellinars, la republicana Marta Roqué vol mantenir l'alcaldia després d'haver-la arrabassat amb una moció de censura al convergent Albert Ferrer, que enguany ha cedit el testimoni a Eva Maria Salvador. La legislatura va ser un autèntic terrabastall acabant amb la marxa del govern dels socialistes. En aquests comicis, un total de cinc candidatures intentaran disputar-se l'alcaldia: ERC-Grup Independent de Rellinars-Acord Municipal, PSC, PP, CiU i ICVEUiA. L'única novetat a destacar, en relació a les eleccions de 2011, és que enguany, els ecosocialistes han decidit presentar-s'hi. Cal dir que la polèmica que va encendre CiU afirmant que la seva llista presentava diverses persones que no residien al municipi fruit de la "por" i d'amenaces i coaccions als seus militants encara cueja.

Les aliances, claus
Cesca Berenguer és l'aspirant a revalidar l'alcaldia a Viladecavalls. Com a Rellinars, la convergent va aconseguir fer-se amb la vara després d'una moció de censura a l'ecosocialista Carles Rodríguez -que ara es presentaran sota les sigles Fem Viladecavalls amb coalició amb Acord per Viladecavalls-. Berenguer s'ha endut a les seves files al regidor de Reagrupament i ha vist com dels deu partits que es van presentar a les eleccions del 2011, aquest 2015 en seran només sis: ERC, Fem Viladecavalls, C's, PP, CiU i PSC. Així, han caigut de la cursa AVReagrupament, PxC, PVA i UMdC. El seu màxim rival a batre serà Fem Viladecavalls i tot fa preveure que les aliances seran fonamentals per decidir qui acaba governant.

Boada contra tots
Finalment, a Vacarisses, Salvador Boada no vol que se li torni a escapar l'alcaldia. Després del breu parèntesi de quatre anys en què van governar els socialistes, aquesta legislatura ha estat força plàcida. És cert que l'oposició ha carregat fort contra la seva gestió i el seu salari però no ha tingut problemes per fer i desfer com volia. A més de UPiV, doncs, es presenten als comicis set llistes més: VxV (actuals socis de govern), PSC, ERC, CiU, PP, Compromesos amb Vacarisses -partit municipalista que s'estrena-, i Movem Vacarisses -majoritàriament d'ICV-. Tot fa pensar que només un front comú de la resta de partits -llevat del PP que manté bona sintonia amb l'actual equip de govern- podria desbancar Boada, cosa poc probable per la barreja que això suposaria. Caldrà veure però què passa amb VxV si conserven els dos regidors i quin paper jugarà els recent incorporats a la batalla electoral Compromesos amb Vacarisses.