La filosofia dels Minyons de Terrassa

Un article de Ramon Codinas, Capgròs de l'any 2009

La Torre
21 de maig del 2015
Actualitzat a les 12:37h
Pisos superiors del tres de vuit descarregat a Perafort
Pisos superiors del tres de vuit descarregat a Perafort | M.T.
Explica la història que els Minyons de Terrassa van néixer en un moment de represa de la identitat col·lectiva, de recuperació i creació de tradicions, de recobrament de la festa al carrer. Explica, també, que la Colla va sorgir en el marc d'adveniment d'una nova albada, després d'un llarg període d'una foscor imposada per un règim dictatorial repressiu, forà, retrògrad i anacrònic.

Diu, i continua, que aquesta entitat es va crear en un temps de molta implicació política i reivindicació social, de manifestacions i revoltes, d'assemblees i reunions. La història també explica que el grup es va gestar en el sí del Centre Excursionista, i que es va nodrir d'amants de la natura i la cultura, d'alpinistes i escaladors, de joves provinents d'agrupaments escoltes i centres d'esplai, d'universitaris i treballadors, d'allò tan nostrat i terrassenc de "motxillerus" i "plaçavellaires".

De tot això ja fa més de trenta-cinc anys, concretament s'esdevingué en la primavera i l'estiu del 1979 coincidint amb la tornada de la democràcia a la vida municipal. Així, el 21 de juny es creava de forma oficial la Colla Castellera Minyons de Terrassa i el 14 de juliol es presentava públicament amb la seva primera actuació a la ciutat.

I, de manera natural, tot aquest context que hem esmentat més amunt va influir i marcar, ja en el més profund del seu genoma, el tarannà i temperament de la nova agrupació. Per a molts, els Minyons de Terrassa han destacat en el Món Associatiu per ser una entitat integradora, activa, oberta, variada, reivindicativa, colorista, participativa, col·laboradora... I en el Món Casteller per ser una colla moderna, original, trencadora, rebel, "progre", treballadora, innovadora, revolucionaria, transgressora...

Naturalment i tal com correspon a un ens amb gran vitalitat -ja han passat per la colla uns quants milers de castellers-, en tants anys de trajectòria hi ha hagut moments en que alguns d'aquests factors han destacat més que altres.

Seguint amb la història, altres trets que han anat caracteritzant la personalitat de la colla són, per exemple, el fet que abans d'un any de la fundació de l'entitat, un grup de descontents van decidir escindir-se per diferències de criteris i crear una nova colla. Va ser un cop fort, però que ajudaria als Minyons a definir encara més la voluntat que els en distingiria d'entendre i treballar els castells de manera seriosa i amb gran respecte i rigor. La introducció de la dona en el Fet Casteller, fet ara totalment indestriable de la naturalesa pròpia dels castells però absolutament impensable abans de l'arribada dels Minyons, o la creació de les primeres jornades mèdiques i científiques aplicades a l'art de fer castells, són també alguns dels trets diferencials de la colla malva.

L'adquisició l'any 1988 amb gran esforç de la modernista Casa Jacint Bosch, al carrer del Teatre, per ubicar-hi la Seu Social de l'entitat -el que es coneix popularment com el "Local dels Minyons"-, va obrir també definitivament la colla a la ciutat i en va consolidar aquest caràcter obert i de col·laboració en oferir des del primer moment espais de trobada o d'activitats a qualsevol altre grup, entitat o associació que ho necessités. Així, han fet ús d'aquests equipaments, agrupaments escoltes, esplais, cors, grups de teatre, de ball, de ioga, de gimnàstica, i un llarg etcètera d'associacions de diversa naturalesa: cultural, social, educativa, lúdica, esportiva...

Aquests darrers anys, per subratllar-ne un exemple, els Minyons tenen cedit un important espai diari a La Trobada, l'innovador i premiat restaurant del temps impulsat per l'ALEI (la xarxa de 31 entitats inclusives del tercer sector de Terrassa), l'Ajuntament, la Fundació La Marató de TV3 i Càritas.

Altres activitats que els Minyons organitzen, col·laboren o participen amb les seves instal·lacions són exposicions artístiques, presentacions de llibres, concerts, debats, conferències, cursets... O, per apuntar altres exemples destacats, les col·laboracions en la Festa Major de la ciutat o en l'exitosa Fira Modernista de Terrassa, ja des de la seva primera edició, amb la programació d'actes a la Seu Social dels malva.

Tot i les diferents juntes directives que han anat governant la casa, la renovació de les quals s'escull cada any en assemblea, tots aquests fets explicats fins ara ens mostren l'actitud i esperit particular i especial que l'entitat ha mantingut al llarg del temps. Però tot això no tindria cap sentit si la feina principal de la colla, que és fer castells, no és realitzés amb el rigor que els propis membres de l'entitat exigeixen.

Per a mi, els Minyons de Terrassa han tingut sempre una filosofia de treball basada en la seriositat i en l'autosuperació, en la disciplina d'assaig, en la investigació i estudi constants de la tècnica castellera, en la renovació i innovació en les maneres d'executar les diverses posicions i tasques, en el seguiment i confiança en els diferents dirigents i equips tècnics, i en l'esforç i la constància d'uns castellers que han portat la colla a protagonitzar i reescriure les planes més importants de la Història dels Castells.

El poder de convocatòria i l'expectació que provoquen les actuacions dels Minyons no són gratuïtes, sinó fruit d'un meticulós treball realitzat assaig rere assaig en el que és un autèntic laboratori de castellística pura. I que resta obert a totes aquelles altres colles o castellers que volen col·laborar amb els Minyons o millorar amb el que bonament els puguem ajudar.

Terrassa és un punt de referència important en el Món Casteller, per la tasca de tants anys d'uns Minyons que hem portat el nom de la nostra ciutat arreu amb els millors i més espectaculars castells que es poden realitzar. I no només Terrassa s'omple periòdicament de gent vinguda de tot el país per gaudir de les actuacions dels Minyons (és espectacular de veure la plaça Vella o el Raval, per exemple, plens a vessar en les actuacions dels malva). Moltes altres places castelleres i diades de renom s'han guanyat un prestigi en la història de la cultura del país amb les gestes dels Minyons.

Ja veieu que, per la manera com en parlo, visc ben apassionadament la vinculació amb la meva colla. Als Minyons i als castells els he dedicat un bon grapat d'anys, trenta-cinc ja!, que m'han omplert molt i m'han fet sentir del tot realitzat. Sóc membre d'una gran família on he crescut amb uns ferms principis de col·laboració i respecte.

Als Minyons hi he tingut tants bons companys i hi he après tantes coses que només puc restar-hi absolutament agraït. Una colla com els Minyons de Terrassa és un reflex de la societat, amb grans i petits, dèbils i forts, on cadascú aporta el que pot per assolir l'objectiu comú amb la cooperació i solidaritat de la resta de companys. Un col·lectiu que conviu i treballa per una realitat basada en el compromís, els aprenentatges i les emocions, i amb el convenciment que, de retruc, ajudem a transformar el nostre entorn vital en una societat més justa i equilibrada on es valoren l'esforç del treball, la il·lusió i els somnis. I tot això ben elaborat, amanit i servit, tal com diu el lema casteller, amb "Força, Equilibri, Valor i Seny!"

Ep, i tot això que us he explicat és només la meva visió. I la gràcia és que, una entitat tan plural com aquesta i una activitat tan passional com la nostra, cadascú la pot viure i gaudir d'una manera ben diferent. Hi esteu tots convidats!! Pit i amunt!

Ramon Codinas i Fort
Casteller dels Minyons de Terrassa i mestre d'Educació Plàstica.
Vicepresident de la Coordinadora de Cultura Popular de Terrassa
Capgròs de l'any 2009.