La Vaca protagonista del cap de setmana festiu a Vacarisses

La Torre
21 de maig del 2015
Actualitzat a les 11:25h
Torxes portades pels alumnes de sisè
Torxes portades pels alumnes de sisè | Foto: Coordinadora Baixada de la Vaca

Torxes portades pels nens de sisè de les escoles municipals Foto: Coordinadora Baixada de la Vaca

Aquest divendres continua la Festa Major Petita a Vacarisses. A les set del vespre, concert coral amb l'EMM de Vacarisses i el Cor de Vacarisses a l'església de Sant Pere. I a partir de les vuit del vespre comença el VIMVA 2015 amb una mostra dels grups locals Ashes of the Memory, Manolos a la Obra, Red Blood Rum i Albercocks, i després actuació de La Bundu Band i dj's al Punt de Vol.

Dissabte, de bon matí, a dos quarts de deu, VI Cross Escolar al camp de futbol de la Rectoria, i a partir de dos quarts d'onze, Fira del segle XVIII amb paradetes i representacions teatrals. A dos quarts de dotze, hi haurà la trobada de Bandes a la plaça de l'església. A la tarda, moment d'activitats infantils, representació de l'obra de teatre "La Blancaneus" al Casal de Cultura (17.30h) i berenar i taller de timbals a la plaça Joan Bayà.

Parades aquest dissabte per la festa del segle XVIII Foto: Coordinadora baixada de la Vaca

 

I a partir de les set del vespre, tindrà lloc l'acte central de la Festa: la Baixada de la Vaca, on, entre altres activitats, s’escenificarà la Llegenda de la revolta de la Vaca, que, l’any 2008, va servir per recuperar aquesta celebració.

La llegenda

Aquesta llegenda narra que, a principis del segle XVIII, al Castell de Vacarisses, vivia el senyor d’aquestes terres, Llopis Amat. Eren temps de penúries, a causa de la sequera que assolava la comarca, de manera que el poble passava gana, excepte el senyor, que vivia en l’opulència. Per tot plegat, la gent no se l’estimava. Un dia, un noi vacarissenc va entonar uns versos sobre la inhumanitat d’en Llopis Amat. En escoltar-los, el senyor va sentir tanta tristor que va decretar que el noi no sortís del Castell fins passades trenta-sis llunes plenes. Un cop transcorregut el càstig, va prometre, davant de tot el poble, que tant ell com els seus successors donarien una vaca per reparar tot el mal causat fins llavors.

La vaca és el protagonista de l'Aplec Foto: Coordinadora Baixada Vaca

Actes diumenge

Per recordar el triomf del poble sobre el senyor, es baixa una vaca des del Castell de Vacarisses fins al nucli, on es cou durant tota la nit de dissabte per oferir-la al dia següent, al dinar popular de l’Aplec de la Vaca. Tant la Baixada de la Vaca com l’aplec estan organitzats per la Regidoria de Cultura i la Coordinadora d’Entitats de Vacarisses per la Baixada de la Vaca.

Diumenge serà el moment de la V Crono pujada "El Cingle" a les deu del matí des de la plaça Joan Bayà. I a partir de quarts d'onze s'inicia l'Aplec de la Vaca amb una ballada de l'Esbart Dansaire, exhibició de Tabals dels Timbalers de Can Serra, i el dinar de l'Aplec de la Vaca. La festa clourà amb una nova representació de "La Blancaneus" al Casal de Cultura.