El Centre Universitari de la Visió de Terrassa ha atès 20.000 pacients

La clínica compta amb una vintena de professionals de la salut visual distribuïts en 11 unitats especialitzades amb un equipament d'última generació

La Torre
30 d'abril del 2015
Des l’any de la seva inauguració (2008), el Centre Universitari de la Visió de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) ha atès un total de 20.000 pacients, la meitat dels quals, pràcticament són persones sense recursos econòmics procedents de serveis socials d’Ajuntaments i d’entitats socials d’arreu de Catalunya. Molts d’aquests pacients amb pocs recursos econòmics surten del CUV amb ulleres o lents oftàlmiques que aporten de manera desinteressada  empreses del sector.

Els pacients són atesos per estudiants de la FOOT, supervisats pels seus professors, que d’aquesta manera realitzen les seves pràctiques clíniques obligatòries. Aquest sistema docent i assistencial  en el qual’involucra l’Administració, la Universitat i el sector empresarial, és pioner a l’Estat, i és possible gràcies a les aportacions que realitzen els ajuntaments per cada pacient que es visita al CUV.

Segons explica Joan Gispets, degà de la FOOT, “el CUV és l’eina indispensable que té la Facultat per complir amb l’encàrrec que té de la societat: retorn en forma de coneixement al servei de la salut visual”, afirma.

Models internacionals

De fet, l’any 1993,  la Universitat va veure la necessitat que els estudiants d’Òptica i Optometria tinguessin l’oportunitat de fer unes pràctiques tutelades per professors en un entorn de concurrència de pacients, és a dir, en una clínica universitària. El model d’aquest incipient CUV va ser el britànic. Hi ha clíniques universitàries a la gran majoria d’escoles d’optometria del Regne Unit i dels Estats Units. També en alguns països d’Amèrica Llatina. A l'estat espanyol, el CUV és un centre pioner.

Núria Tomàs, directora del CUV, afirma que “el 2014 hem atès 2.400 pacients provinents de serveis socials als quals se’ls ha proporcionat l'ajuda visual que han necessitat, i això només és possible per la col·laboració de les empreses del sector que ens fan confiança cedint-nos les muntures i les lents que necessitem. Que no s'hagi trencat la col·laboració en aquest context de crisi denota que creuen fermament en el projecte i hi estan compromesos”.

Tipologia d’assistència

La tipologia de l’assistència sanitària que requereixen els pacients és variada i inclou molts aspectes de la salut visual. Així, els estudiants de la FOOT, sempre supervisats pels seus professors, poden diagnosticar i tractar les disfuncions visuals més habituals. Si el pacient ho requereix, surt del CUV amb ulleres o lents oftàlmiques sense cap cost per a ell.
Tot tipus de pacients

Al CUV es tracten també pacients que no provenen de les assistències socials o d’entintats assistencials. Per això el CUV, tal i com explica Núria Tomàs, “també hi ha activitat de recerca i s'atenen pacients de diferents especialitats per part de  professors de la facultat o professionals especialitzats “. De fet, hi ha unitats d’atenció visual general, de baixa visió, de poblacions especials, d’adaptació de lents de contacte, atenció òptica, exàmens complementaris, teràpies visuals i estrabismes, visió i aprenentatge, visió infantil, atenció oftalmològica, i formació continuada

Al CUV treballen una vintena de professionals de la salut visual distribuïts en 11 unitats especialitzades amb un equipament d’última generació, amb les que han atès, des de l’any 2008, 20.000 pacients procedents dels serveis socials de 59 ajuntaments i altres institucions d’arreu de Catalunya. Aquests pacients són atesos pels estudiants del grau d’Òptica i Optometria i del Màster d’Optometria i Ciències de la visió, supervisats pel professorat.

Així mateix, el CUV funciona com a plataforma per a la realització de projectes de recerca clínica gràcies al flux constant de pacients que són atesos. En aquest sentit, com a clínica universitària de salut visual, el CUV està vinculat al Comitè Ètic i d'Investigació Científica de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (CEIC HUMT), de forma que la recerca clínica que es desenvolupa al CUV compleix amb els estàndards internacionals. Per tirar endavant les futures línies assistencials i de recerca, el CUV col·labora amb altres centres sanitaris de referència com el Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital Universitari Mútua Terrassa.

Les empreses que hi col·laboren

El  CUV ha pogut atendre al llarg de la seva trajectòria a molts pacients sense cap cost per a l’usuari,  gràcies  a les empreses del sector de l’òptica, que lliuren de manera desinteressada  muntures o lents de contacte cada any. Essilor, Hoya, Indo, Industrias de Óptica Hispano i Prats, Xavier Garcia Barcelona, La Asociación Española de Fabricación, Comercialización e Importación General de Óptica y Oftalmología (AEO) i les seves empreses associades fan possible, amb l’aportació de material òptic,  l’atenció visual a persones sense recursos econòmics.

El servei que presta el CUV és possibles gràcies a la col·laboració dels ajuntaments  i entitats socials. Actualment són 21 ajuntaments i 13 entitats socials les que deriven cap el CUV pacients sense recursos econòmics. Es preveu que aquest any sobrepassin els 40.
A més dels pacients derivats per les entitats i ajuntaments col·laboradors, el CUV ha realitzat revisions a més de 150 nens i nenes procedents de Bieolorússia i el Sàhara en col·laboració amb ONG, i els ha proporcionat compensacions òptiques en cas necessari

Els Ajuntaments i les entitats assistencials

Els ajuntaments col·laboradors són els d’Arenys de Mar, Badia del Vallès, Callús, Canet de Mar, Castellar del Vallès, Cercs, Lliçà de Munt, Montmeló, Polinyà, El Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu del Llobregat, San Iscle de Vallalta, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Súria, Viladecavalls i Terrassa.

Les entitats civils col·laboradores són Actua Vallès, Associació AntiSIDA, Associació Raval Obert, Associació Social FORMA21, Càrites Terrassa, Centre d’Acollida Assís, Centre Joan Salvadó Gavina, Centre Obert Heura,Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Fundació ESCO, Fundació LAR, FUPAR, Fundació Privada Terrassenca, Taller Auria i SCCL.
Tant les lents oftàlmiques com les muntures que es proporcionen al CUV  són noves i els usuaris poden escollir la muntura d’un petit mostrari. Si les característiques del pacient  ho requereixen, es proporcionen lents especials, com ara de pes i gruix més reduït per a pacients amb graduacions molt altes o materials orgànics més resistents per a infants. Les lents i les muntures també provenen de les donacions realitzades per empreses del sector.