40 propostes concretes per reindustrializar el Vallès

Ajuntaments, sindicats, patronals i universitats presenten el document 'Declaració del Vallès Occidental cap a la segona reindustrialització. Compromís de tothom'

La Torre
28 d'abril del 2015
Actualitzat a les 16:09h
Participants en l'acte per la segona Reindustrialització del Vallès
Participants en l'acte per la segona Reindustrialització del Vallès | Foto: A.T.

Participants en l'acte per la segona Reindustrialització del Vallès Foto: A.T.


Els principals agents territorials del Vallès Occidental —ajuntaments, patronals, sindicats, cambres de comerç i universitats— han presentat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, el document de propostes de la 'Declaració del Vallès Occidental cap a la segona reindustrialització. Compromís de tothom'.

A l’acte de presentació hi han participat, entre d’altres, Enric Fossas, rector de la UPC; Jordi Ballart, alcalde de Terrassa; Josep Santcristòfol, secretari comarcal de la UGT del Vallès Occidental; el coordinador de la Planificació Econòmica i Ciutat de l’Ajuntament de Rubí, Ángel Ruiz; el sostdirector de Relacions amb les Empreses, Cooperació Educativa i Projectes d'Estudiants de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) de la UPC, David González; i Miquel Martínez, delegat territorial del Vallès Occidental de la PIMEC; Josep Manel Rodríguez, director de l'Àrea de Promoció Econòmica i Innovació de l’Ajuntament de Terrassa.

Aquest document és fruit del treball dut a terme arran del compromís establert, ara fa un any, el 30 d’abril del 2014, a la primera 'Declaració del Vallès Occidental cap a la segona reindustrialització', en un consens amplíssim de tot el territori: UAB, UPC, UIC, l’ESDI, Cambra de Comerç de Terrassa, Cambra de Comerç Sabadell, CIESC, PIMEC, UGT, CCOO, els 23 alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental i Col·legi d’Enginyers de Catalunya (adhesió).

Des d’aleshores ençà s’ha continuat el full de ruta iniciat llavors i les cinc comissions emanades de l’acord han finalitzat els seus treballs per establir les prioritats dels cinc eixos establerts: Infraestructures, mobilitat i energia; Especialització en el territori, clústers i internacionalització; Formació, innovació i coneixement; Polítiques de sòl i polígons industrials; i Desenvolupament econòmic i administració pública.

Els signataris d’aquesta declaració, a més del rector de la UPC Enric Fossas, són els rectors de les altres dues universitats catalanes que tenen presència al territori (Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat Internacional de Catalunya), els 23 alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental, els secretaris generals de la UGT i CCOO del Vallès Occidental, els president de les patronals PIMEC i CIE del Vallès, els responsables de les Cambres de Comerç i la Fundació ESDI.

La ‘Declaració del Vallès Occidental. Cap a la segona reindustrialització. Compromís de tothom’ planteja l’execució de 40 propostes concretes, que configuren un catàleg prioritzat de mesures immediates. Un full de ruta que no treu la necessitat de reflexionar i abordar de forma profunda, acorada i concertada el model productiu que es vol pel futur del territori.

Ajudar el país

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha refermat la seva confiança en la Declaració del Vallès Occidental cap a la Segona Reindustrialització. Ballart ha presentat el document de propostes com un full de ruta amb el potencial d’esdevenir “un projecte de futur concret, realista i realitzable” que porti a tot el territori a crear ocupació i riquesa, i ha enumerat com a claus de l’èxit del projecte “la capacitat d’arribar a acords i pactes, de fer polítiques de concertació pública-privada, d’enfortir les infraestructures, o de donar respostes coordinades a problemes comuns, com l’ocupació de naus industrials”, entre d’altres.

Tot i tractar-se d’una iniciativa d’origen comarcal, la Declaració del Vallès Occidental cap a la Segona Reindustrialització és també, segons ha argumentat l’alcalde de Terrassa, un projecte de país: “des del Vallès podem ajudar el país a sortir de la crisi, a generar feina i riquesa. No estem pensant només en els nostres municipis. Pensem a escala de país, i evidentment amb la voluntat de treballar cadascú en favor del seu municipi, una cosa no treu l’altra i no és possible una cosa sense l’altra”, ha dit Ballart.

L’alcalde ha recordat que el Vallès Occidental representa aproximadament un terç de la potència industrial de Catalunya i, en aquest sentit, ha reivindicat “un tractament coherent, just i intel·ligent perquè siguem un dels grans motors de la reindustrialització del país”.