Europa distingeix Terrassa amb el premi Placa d'Honor

L'alcalde Jordi Ballart destaca que el "guardó referma l'esperit europeista de la ciutat"

La Torre
26 d'abril del 2015
Terrassa ha estat guardonada amb el premi Placa d’Honor Europea del Consell d’Europa en reconeixement a la tasca realitzada pel Consistori en favor de la construcció europea. L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa ha acordat distingir amb aquest reconeixement vuit ciutats entre el total de 47 estats membres per la seva trajectòria de foment de l’ideal europeu al llarg dels anys. Terrassa és l’únic municipi de l’Estat Espanyol entre els guardonats.

La Placa d’Honor s’afegeix al Diploma Europeu de 2009 i a la Bandera d’Honor de 2010, dos reconeixements del Consell d’Europa de categoria inferior, i constitueix el segon premi en importància dels que atorga el Consell d’Europa. La màxima distinció que concedeix aquesta institució és el Premi Europa, del quals es lliura cada any a una o dues ciutats i qu enguany ha anat a parar a Dresden (Alemanya) i Vara (Suècia).

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha mostrat la seva satisfacció per aquest guardó que, ha dit, “reconeix la tasca que l’Ajuntament de Terrassa fa des de fa anys en favor de l’esperit europeista, contribuint dins de les nostres possibilitats a la construcció d’una Europa unida i forta”. Ballart ha afegit que “aquest reconeixement ens anima a continuar en aquesta mateixa línia, treballant en xarxa amb altres territoris europeus, buscant solucions a problemes comuns i enfortint els vincles entre tots els pobles d’Europa”.

A l’hora de concedir aquest reconeixement, el Consell d'Europa ha valorat la participació de Terrassa en diverses xarxes i plataformes europees, com ara Eurocities, ACTE o Ciutats i Governs Locals Units, les relacions mantingudes al llarg dels anys amb altres ciutats de la UE, la participació en projectes europeus o la celebració d'esdeveniments europeus a la ciutat, a més de les accions de divulgació i sensibilització com els actes institucionals del Dia d'Europa (des de 2004) o el Curs d'Estiu sobre la Unió Europea (des de 2006).

Des de l’any 2002 l’Ajuntament de Terrassa disposa d’un Servei de Relacions Europees i Internacionals amb l’objectiu d’apropar el procés d’integració europea a la ciutat, incentivant la seva participació i posicionament en l’escena internacional, tant a través dels programes i iniciatives comunitàries com de xarxes, tot fomentant les relacions amb organismes europeus i internacionals. Properament se celebrarà a la ciutat l’acte de lliurament de la Placa d’Honor, de mans d’un membre de la Comissió o de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, en una cerimònia organitzada per la ciutat i oberta a tota la ciutadania.

El Consell d’Europa va crear el seu sistema de guardons el 1955 amb l'objectiu de promoure l'establiment de millors relacions entre tots els ciutadans d'Europa i la idea europea. Les quatre modalitats (diploma, bandera, placa i premi) s'adrecen als municipis europeus que s'hagin agermanat amb un o més municipis estrangers i que actuïn activament per reforçar la relació amb els seus socis europeus. Les altres ciutats guardonades enguany amb la Placa d’Honor són Aschaffenbourg, Bergen en Rügen i Ingolstadt (Alemanya); Cervia (Itàlia); Pulawy i Sopòt (Polònia); i Ternopil (Ucraïna).