L'IES Santa Eulàlia vol millorar les habilitats comunicatives dels alumnes

El centre d'ensenyament participa en un programa pioner impulsat des de l'Euncet

La Torre
21 d'abril del 2015
L’Euncet Business School- UPC , dins del seu programa d’activitats complementàries per als centres de secundària, batxillerat i cicles formatius (CFGS) ha impulsat un programa pioner orientat a la millora de les habilitats comunicatives dels nois i les noies. L’experiència s’anomena Servei de Taller d’Aprenentatge en Habilitats de Comunicació, i compta amb el suport del Serveis Territorials d’Ensenyament. 

Entre els elements originals destaca que les sessions, adreçades a grups reduïts d’uns 12 alumnes, compten amb el suport de la figura dels “mentors”, estudiants de grau de l’Euncet que guien l’aprenentatge. El programa ha estat dissenyat per professors especialitats en comunicació interpersonal de l’Euncet i està especialment pensat per als joves d’entre 15 i 19 anys. Aquest primer STA de l’Euncet ja s’ha celebrat amb èxit a dos centres educatius. Aquest dimecres, dia 22 d’abril, s’inicia una nova edició amb els alumnes de 2n curs de Producció Audiovisiual i Espectacles de l’IES Santa Eulàlia.
 
Per a la directora de la Euncet, Dolors Puig, l’objectiu d’aquests tallers és doble: “per una banda els alumnes de grau o màster que fan de mentors en aquests tallers adquireixen una responsabilitat important que és la d’ajudar a consolidar l’aprenentatge dels alumnes. Però, ser mentor els exigeix, alhora, millorar també les seves pròpies habilitats de comunicació per tal de ser un model a seguir per part dels alumnes més joves”. “D’altra banda”, afegeix la directora “els joves alumnes reben una formació molt pràctica i molt personalitzada. Això fa que el taller sigui realment efectiu i els hi doni claus per superar la por a parlar en públic, tenir consciència del cos i la veu, i adquirir uns coneixements útils per a tota la seva carrera acadèmica i desenvolupament personal”.
 
Tres sessions de dues hores

El Taller de Servei d’Aprenentatge d’Habilitats de Comunicació es desenvolupa en els decurs de tres sessions de dues hores cadascuna. Totes elles compten amb la participació d’un professor de l’Euncet especialitzat en comunicació. Tot i que és un taller essencialment pràctic, en cada sessió s’aborden aspectes diferents de l’àmbit de la comunicació interpersonal. En la primera sessió els joves reflexionen sobre els diferents contextos en què es produeix la comunicació interpersonal i les diferències essencials. També prenen consciència del paper que juguen la veu i els elements paralingüístics així com els gestos en una comunicació eficaç.
 
La segona sessió està dedicada a l’Exposició Oral del Treball de Recerca i s’aborden tant aspectes formals com d’eficàcia comunicativa. La tercera i última, se centra en l’estil assertiu de la comunicació interpersonal, en l’expressió de les emocions, i en l’argumentació.
 
El taller ha suscitat força interès entre els centres terrassencs. Fins ara ja l’han desenvolupat l’IES Can Jofresa, l’IES Matadepera i durant el primer trimestre de 2015 és previst que se celebri a dos centres terrassencs més.