Misteris i llegendes de Can Bogunyà de Terrassa

La primera notícia de què tenim constància d’una mort al Llac Petit és del dia 26 de juliol de 1925, fa 90 anys

J.M.O.
24 d'abril del 2015
Actualitzat el 30 d'abril a la 13:07h
Imatge antiga del Llac Petit
Imatge antiga del Llac Petit | Fons Ragon-AMAT

Al pantà de Can Bogunyà (Llac Petit) hi ha hagut assassinats, suïcidis i desaparicions que han creat una llegenda negra.

La primera notícia de què tenim constància d’una mort al llac és del dia 26 de juliol de 1925: tres joves es van presentar a la comandància de la Guàrdia Urbana per informar que, junt amb un altre company, Antoni Boada i Ballbè, de 27 anys, es trobaven banyant-se al Llac Petit i que, quan aquest últim  es va endinsar a l’aigua i es va capbussar, va desaparèixer.  Segons els seus companys, no sabia nedar.

A la dècada del anys vuitanta del segle XX es va trobar un cadàver al costat d’una escopeta. També l’any 1994 la policia va buscar per les immediacions del llac el cos desaparegut d’un joier assassinat, que segons els agents havia d'estar per la zona.

Assassinat

El 2 de setembre de 1999 quatre nois d’excursió prop del llac van decidir pujar a un turó pròxim. Un d’ells, de 10 anys, es va quedar al costat del llac. Quan van retornar els seus companys, el menor estava surant despullat en el pantà. La policia que va investigar el cas va dictaminar que s’havia tret la roba per banyar-se i que s’havia ofegat.

El 12 d'abril de 2006 un caminant va avisar la policia que havia vist un cadàver surant al llac petit. Poc després van arribar al lloc el bombers i les patrulles de la policia. El cadàver era d’un home de 35 a 40 anys lligat de peus i mans i amb signes evidents d’haver estat assassinat, segons s'explicava a la premsa de l'època. El cos no va poder ser identificat, a més que ningú va reclamar-ne la seva desaparició.

En el fons del llac, s'hi han trobat cotxes, gran quantitat de motos i objectes diversos.
El Llac Petit també és un centre de culte per a grups espiritistes i esotèrics, un lloc marcat per llegendes i fenòmens, fins i tot hi ha grups que van al pantà a realitzar meditacions i invocacions. Al seu parer, està carregat d’energia favorable per a aquest tipus d'oracions.

Alguns testimonis diuen que "es produeixen estranyes aparicions d’ombres i fantasmes durant la nit, fins i tot s’escolten veus, i s’experimenten olors desagradables, a més d’alteracions en el camp magnètic".

Zona de passeig

El que sí que és cert és que, a causa de l'incivisme dels visitants del llac, siguin excursionistes, persones que van a passejar el gos o famílies fent pícnic, la brutícia es menja un paisatge idíl·lic. Per això, de  tant en tant grups de voluntaris de Terrassa fan neteja, omplint bosses i bosses de brossa.

El Pantà de Can Bogunyà, conegut popularment com el Llac Petit, recull les aigües del torrent del mateix nom i s'alimenta de les aigües de pluja i de les fonts de la Bardissa i de l’Alzina. Va ser construït l’any 1907 tot i que la seva utilitat es una incògnita. Hi ha dues versions; la primera és que el propietari de Can Bogunyà construís aquest petit embassament per abastir els camps de la seva masia. Una altra possibilitat és que, l’any 1872, Andreu Marí va comprar la mina Vinyals per portar les seves aigües a Sabadell.




 

.