Ballart, indignat amb la Diputació per beneficiar més Sabadell que Terrassa

L'alcalde no entén perquè una capital rep 500.000 euros d'ajuts per les ventades i l'altra 94.000

J.M.O.
31 de març del 2015
Actualitzat el 07 d'abril a les 20:03h

Un traster de Terrassa, sense teulada, després de les fortes ventades d'aquest dimarts. Foto: Cristóbal Castro


L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha manifestat la seva indignació davant el repartiment dels ajuts de la Diputació de Barcelona als municipis afectats per la ventada del passat desembre.

L’organisme supralocal ha atorgat a la ciutat 94.205 euros, mentre que ha concedit ajuts molt superiors a municipis que va resultar menys afectats, com ara Matadepera, Castellar del Vallès, Sentmenat i Sabadell, que amb més de 580.000 euros quintuplica els ajuts concedits a Terrassa i copa prop d’una cinquena part del total de diners destinats per la Diputació a ajudar 28 ajuntaments de quatre comarques.

Jordi Ballart ha denunciat “l’arbitrarietat i la manca de rigor de la Diputació de Barcelona a l’hora de fer una cosa tan sensible com és repartir diners públics”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Terrassa ja va reclamar ahir a la Diputació que revisi el repartiment dels ajuts.

L’alcalde creu que “La Diputació ha d’explicar com ha fet aquest repartiment. Cal que expliqui quins criteris ha seguit, cosa que no ha fet en cap moment ni abans ni després d’adjudicar els ajuts, i cal que expliqui quines dades ha fet servir per a prendre decisions i per què no ha tingut en compte la informació que l’Ajuntament de Terrassa li va remetre”.

Els ajuts de la Diputació de Barcelona als municipis afectats per la ventada del 9 de desembre no s’han vehiculat a través d’una convocatòria amb bases ni criteris establerts prèviament. L’organisme supramunicipal va anunciar que donaria ajuts per a paliar els danys al medi natural i va demanar als municipis afectats, a través del Consell Comarcal, que fessin arribar una valoració per fixar una quantitat global d’ajuts.

El 22 de desembre, la Diputació va demanar a l’Ajuntament de Terrassa la valoració dels danys privats i públics en diferents àmbits (forestal, agrari, urbà i industrial). L’endemà el consistori va enviar aquesta valoració, que puja a 2,2 milions, dels quals gairebé mig milió correspon a danys públics a l’àmbit forestal (més del doble que a Sabadell), però la Diputació va ignorar aquest document. Segons converses telefòniques mantingudes entre personal d’ambdues administracions, la Diputació només va tenir en compte per a la seva valoració un ofici signat per l’alcalde de Terrassa, anterior a la valoració del 23 de desembre, en que s’explicava la situació de Terrassa, amb més de 118.000 arbres caiguts, i es demanava suport tècnic i econòmic per fer front a la situació.

Per tot això, l’alcalde de Terrassa ha dit que “és de justícia que la Diputació rectifiqui i revisi el repartiment dels ajuts. Si hi ha hagut errors en el procediment encara estan a temps d’esmenar-los, i si no, cal que justifiquin per què els ajuts no són proporcionals als danys patits pels diferents municipis”.