El ruc Sandàlio i un pintor de Terrassa en un lloc de la Manxa

L'artista Martínez Lozano, amb un burro, va recórrer els camps castellans l'any 1969 | Va néixer un 29 de març i va passar bona part de la seva vida a la ciutat egarenca

J. Verdaguer
29 de març del 2015
Actualitzat el 04 d'abril a les 9:39h
Arribada de Pepe i Sandàlio a Terrassa
Arribada de Pepe i Sandàlio a Terrassa | Blog J. Verdaguer
Arribada de Pepe i Sandàlio a Terrassa Foto: Blog J. Verdaguer

El que va començar com una broma o ximpleria va esdevenir un fet popular ciutadà que va merèixer l’atenció dels mitjans de comunicació locals i nacionals, inclosa la televisió estatal, que es van fer ressò puntualment de la caminada del pintor Josep Martínez Lozano "Pepe" (Barcelona29 de març de 1923Llançà7 de juny de 2006) i el seu burro Sandàlio.

Tot va començar quan els tertulians d'una colla d'Amics de les Arts anomenada "Els Ximples" van reptar al pintor Martínez Lozano, també component del grup, a fer un viatge pictòric i pintoresc des de La Manxa a Terrassa, apuntant la condició d'un dels tertulians que si acceptava li costejava la compra del ruc.

Acceptat el repte per part del pintor, el dia 3 de maig de 1969, acompanyat d'uns  amics, es va traslladar amb automòbil fins a la població manxega d'El Toboso, on es va efectuar la compra de l'ase, que es deia Sandàlio.

Un "Pepe" abillat amb una brusa morellana i boina i un Sandalio amb les seves beaces carregades amb les pertinences del pintor, de les quals en sobresortia un paraigua i la bandera de Terrassa penjada al costat, van sortir de la plaça major d’El Toboso, acomiadats pel grup de terrassencs que l'havien acompanyat, per l'alcalde de la població, el president de la Societat Cervantina, Jaime Olmo, un equip de la televisió d'Alcázar de San Juan, diversos periodistes i, fins i tot, alguns terrassencs residents a Madrid que s’havien desplaçat per aquesta ocasió i, és clar, tot el poble d'El Toboso.

"El ingenioso hidalgo don José María de Tarrasa", tal com el va batejar el diari madrileny El Pueblo , va començar un viatge de cinc setmanes i un tram de 730 km., amb tot un seguit d'incidències  i anècdotes vers els pobles de Mota del Cuervo, Belmonte i Conca. En aquesta última capital va ésser rebut per les autoritats, el Diario de Cuenca , la ràdio i la televisió.

El viatge va continuar per Carboneras, Cañete, Teruel (on l'esperava la seva esposa acompanyada d'amics terrassencs i de Conca), fins arribar a Morella. En aquesta població va tenir una gran acollida per part de les autoritats i el poble. Martínez Lozano mantenia unes bones relacions amb aquesta població des que havia guanyat el premi "Mompou" en la Semana de Arte en Morella. Més enllà, seguiren camí cap a Falset, Bellmunt, Reus, Bisbal del Penedès, L'Almúnia, Sant Sadurní d'Anoia, Gelida i  Martorell. En moltes d'aquestes poblacions esperaven el seu pas com un gran esdeveniment.

Des de Martorell a Terrassa va estar acompanyat a peu per un grup d'artistes barcelonins. Tots arribats als Quatre Vents, els esperaven la comissió organitzadora i un centenar de cotxes,  i una dotzena de genets i amazones. Tota aquesta epopeia  va merèixer la seva compilació en un llibre, "Aventuras de Pepe y Sandalio", de Vicente Serrano.

El 5 de juliol de 1969, dins els actes de la Festa Major de Terrassa, s'inaugurava una exposició a la Sala d’Art del Amics amb les obres realitzades per l’artista en el seu viatge.

Josep Martínez Lozano va néixer a Barcelona, el 29 de març de 1923. El gener de  2006, l'Ajuntament de Terrassa el va nomenar fll adoptiu. El 7 de juny va morir, a Llançà.