Vacarisses i Viladecavalls distribuiran aliments cuinats a famílies vulnerables

Els dos municipis s'uneixen al projecte comarcal Recooperem per lluitar contra la pobresa i afavorir l'equitat d'accés a recursos

La Torre
10 de març del 2015
Actualitzat a les 10:20h
Des d’aquest mes de març els municipis de Vacarisses i Viladecavalls s’incorporen al projecte Recooperem per distribuir aliments cuinats a famílies que tenen necessitats socials concretes, ja sigui per la seva situació econòmica com per la seva situació de dependència. Aquests dos municipis s’afegeixen a Rellinars, que va iniciar el projecte el setembre de l’any passat. “Recooperem, cuina per compartir” és un projecte del Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental per lluitar contra la pobresa i el malbaratament alimentari, en favor de la inclusió social i la suficiència alimentaria.
 
A Vacarisses participa al projecte l’escola Font de l’Orpina. Els àpats s’acumulen a l’escola bressol El Xic, que disposa de congelador i espai adequat i l’Ajuntament en fa distribució al mateix espai. A Viladecavalls hi participen les escoles Rosella i Roc Blanc. Els àpats s’acumulen a cadascuna de les escoles i es transporten a l’Edifici Social de l’Ajuntament on els distribueix l’Associació Vida i Pau.
 
El servei de menjador d’aquestes 3 escoles és ofert per l’empresa +Mes Eficiència Social SCCL, que s’encarrega de la recollida i acumulació fins el transport als ajuntaments. Els àpats preparats que es recuperen de menjadors escolars es destinen a famílies inscrites al Banc d’Aliments i/o altres col·lectius amb  manca d’autonomia i recursos econòmics, com gent gran del mateix municipi.
 
Recooperem
 
El projecte Recooperem és un projecte de caire social i s’inclou dins el  projecte de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir al projecte.
 
En acabar el servei de l’escola, l’aliment cuinat que no ha estat servit es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) , es congelen a -18ºC i es distribueixen un cop per setmana a través del Rebost Municipal. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.
 
Les destinatàries són persones amb valoració de dependència o risc d’urgència social. Es prioritzen persones grans, individus i famílies sense autonomia o manca de recursos per cuinar a casa.