La legislatura amb més terrabastalls

El curs polític 2011-2015 ha estat un dels més moguts a Terrassa, amb l'adéu de regidors tan importants i històrics de CiU i de PSC com Josep Rull i Carme Labòria i el canvi d'alcalde

Joan Manel Oller
29 de març del 2015
Carme Labòria ha decidit abandonar el PSC Terrassa
Carme Labòria ha decidit abandonar el PSC Terrassa | Foto: Pau Moya

Carme Labòria ha decidit abandonar el PSC Terrassa Foto: Pau Moya


L'actual legislatura municipal ha estat una de les més mogudes de la història de Terrassa. La sala de plens ha viscut més canvis que mai. Gairebé cap partit s'ha salvat dels terrabastalls. Tot va començar amb el relleu a l'alcaldia quan només es portava un any. Pere Navarro li va cedir la vara de comandament a Jordi Ballart i més tard renunciava a l'acta de regidor. El lloc el va ocupar Almudena Almagro. 

Després, l'etern aspirant de CiU a l'alcaldia, Josep Rull, va renunciar a l'Ajuntament per dedicar-se a tasques del partit en l'àmbit nacional i exercir de número 2 del president de la Generalitat Artur Mas. El seu lloc el va ocupar Gràcia Escàbia. Fa unes setmanes, un altre cop d'efecte: el regidor del PP Antonio Enrique Pereira abandonava la nau del PP i es quedava com a regidor no adscrit, una figura desconeguda a la sala de plens. I el darrer cop d'efecte, tan o més gran, els darrers dies: la totpoderosa tinent d'alcalde socialista, Carme Labòria, abandonava tots els càrrecs, deixava la cadira i trencava el carnet del
PSC, una formació que a parer seu ja no representa els seus ideals. 

La gran bomba de la legislatura va saltar el 30 de gener. La regidora amb més responsabilitats de govern a l'equip de Jordi Ballart, abandonava el carro socialista i
renunciava a tot. Carme Labòria sempre havia format part del sector més catalanista i independentista del socialisme terrassenc. Diplomada en Gestió i Administració Pública, era la tinent d'alcalde de Planificació Urbanística i Territori de Terrassa. Va ser puntal de Pere Navarro i de Jordi Ballart, a més de ser una de les persones que més números va tenir sempre per ser candidata a l'alcaldia.

El darrer canvi ha estat a les files d'ICV-EUiA, només fa dues setmanes. Antoni Salvadó ha hagut de plegar per problemes de Salut i el seu lloc l'ha ocupat Elena Dinarès.

Feia temps que s'esperava que fes el pas, però mai arribava. Finalment ha dit que ja n'hi havia prou. "El PSC ja no era el meu partit, i me'n vaig a Moviment d'Esquerres, que representa molt millor els ideals que sempre he defensat: socialdemocràcia, catalanisme i transparència. La decisió de deixar el PSC ha estat difícil. N'he estat militant durant 34 anys". Carme Labòria va entrar a l’Ajuntament gràcies a Pere Navarro, en el número 4 de la candidatura. Va ocupar els càrrecs de regidora d’Urbanisme i més tard de tinent d’alcalde de tota l’àrea. El 2001 va repetir, aquest cop de 3. S'havia arribat a dir que portava tot l'Ajuntament. Carme Labòria no fa cap retret als seus companys de partit ni és crítica amb la tasca del consistori, assumint que ella ha estat part activa de tot el que s'ha fet en l'àmbit municipal. I entén que la seva renúncia comporta un trasbals important. 

Vega i Soler, amb més poder

Canvis en l’equip de govern municipal de Terrassa arran la dimissió de la tinent d’alcalde Carme Labòria. Alfredo Vega es converteix en tinent d’alcalde de Planificació Urbanística i Territori, assumint totes les delegacions que fins ara tenia Labòria en aquesta àrea, mentre que Josefina Soler passa a ocupar la tinença d’alcalde d’Hisenda i Serveis Generals, mantenint les delegacions que fins ara assumia com a regidora de Promoció de la Gent Gran, Pla de Barris i Districte 4. Així, amb la nova reorganització de l’equip de govern, l’ordre dels tinents d’alcalde queda de la següent manera: Alfredo Vega, primer tinent d’alcalde; Manuel Pérez, segon tinent d’alcalde; Amadeu Aguado, tercer, i Josefina Soler, quarta tinent d’alcalde.

Gràcia Escabia substitueix Josep Rull

Gràcia Escàbia és la nova regidora de l'Ajuntament de Terrassa. La renúncia de Josep Rull a l'acta li va obrir les portes. En el ple d'octubre de 2014 va assumir el càrrec. 
La nova regidora de CiU va néixer a Terrassa el 1967, els seus pares són d'origen andalús, viu al barri del Segle XX i és assistent social. Només uns anys va residir a Rubí, municipi del seu marit i pare del seu fill. Treballa al Departament de Joventut de la Diputació de Barcelona. El 2008 va ser candidata al Congrés en una llista que encapçalava Josep Antoni Duran i Lleida i forma part del secretariat nacional de política social.  A Les eleccions municipals del 2011 anava al número 10 de la llista de CiU. Josep Rull va fer un pas important en un moment en el que un canvi en la correlació de forces a Terrassa semblava difícil però possible per primer cop des de les primeres eleccions locals. L'etern candidat de CiU deixava la política local. 

Pereira, del PP a regidor no adscrit

El Partit Popular de Terrassa ha perdut un regidor i s'ha quedat amb tres: Gabriel Turmo, Àngeles Peinado i Alejandro Rodríguez. Antonio Enrique Pereira ha abandonat però s'ha quedat com a no adscrit fins a les eleccions de maig del 2015. Gabriel Turmo apunta que li va demanar l'acta i que s'hi va negar. "És deshonest, absolutament, atès que es va presentar en la candidatura del PP del 2011". Per Pereira és  la seva primera legislatura i formava part del projecte de renovació del partit. La seva renúncia va respondre a desavinences amb el projecte polític del PP nacional, i amb el local pel sistema de treball. Tanmateix, no hauria tornat a anar a les llistes del PP si depenia de Gabriel Turmo, que l'ha acusat de trànsfuga. Antonio Enrique Pereira Rebollar (Vigo, 1970) és diplomat en Gestió i Administració Pública i titulat en Gestió i Dret de la Seguretat.

Núria Riera és la nova regidora socialista

Núria Riera és la nova regidora de Salut. "Ningú millor que ella per defensar el model de sanitat pública", ha afirmat l'alcalde de Terrassa Jordi Ballart. La dimissió de Carme Labòria ha obligat a remodelar tot el cartipàs municipal i de retruc, aquesta jove n'ha resultat beneficiada. Llicenciada en Ciències Polítiques i amb postgraus en Comunicació, a més de membre executiva de la Federació PSC Vallès Oest, és la nova regidora socialista de l'Ajuntament. En el darrer ple -el de gener, ajornat per un avís de perill per vent el dijous 28-, Núria Riera encara no es va asseure al lloc que li correspondrà a la sala de plens, però sí que va seguir el debat des de les cadires destinades al públic.

Navarro va deixar el lloc a Almagro

El ple municipal de Terrassa del mes de febrer del 2013 va veure la renúncia de Pere Navarro a l'acta de regidor. L'actual primer secretari del PSC català volia dedicar-se exclusivament a liderar el seu partit i a la tasca parlamentària. Navarro ja va presentar la renúncia a l'alcaldia en un ple extraordinari celebrat el mes de novembre del 2012 i des de llavors s'havia especulat molt sobre el moment en el que també plegaria de l'Ajuntament. El lloc del líder del PSC el va ocupar l'empresària Almudena Almagro, número 12 a les llistes en les darreres eleccions municipals.

Antoni Salvadó Nayach

Antoni Salvadó Nayach, regidor d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Terrassa, va presentar el mes passat la seva renúncia al càrrec, que ostentava des de la presa de possessió produïda el dia 11 de juny de l'any 2011. El polític abandona per problemes de salut. Malgrat que només queden tres mesos per acabar la legislatura, es veu obligat a plegar per culpa de la malaltia. Nascut a la Pobla de Segur el 1969, és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia, i conseller delegat de Serveis Socials, Joventut i Oci de l'Ajuntament de Terrassa.

El lloc buit que deixa a ICV-EUiA l'ocupa Elena Dinarès Sellarès, atès que Núria Alcalà i Abel Martínez, al que els corresponia per situació a la llista de candidats presentada a les darreres eleccions municipals, han renunciat a cobrir la vacant.