Immigrants 'sense papers' reclamen permís de residència

La campanya "Contracte sense papers" pretén regularitzar la situació de milers de persones estrangeres que no poden accedir a una feina per la seva situació irregular en el país

La Torre
23 de febrer del 2015
Actualitzat el 24 de febrer a les 10:39h
L'Àrea de Serveis Socials i Ciutadania de Terrassa ha estat el lloc de concentració
L'Àrea de Serveis Socials i Ciutadania de Terrassa ha estat el lloc de concentració | Foto: Cristóbal Castro

Concentració davant de l'Àrea de Serveis Socials i Ciutadania de Terrassa Foto: Cristóbal Castro


Aquest dilluns, desenes d'immigrants en situació irregular en diverses poblacions catalanes, entre les quals Terrassa, han intentat regularitzar la seva situació al tramitar l'arrelament social –primer pas per aconseguir el permís de residència- sense presentar un contracte de treball. 

L'actual legislació exigeix aquest requisit, el qual segons els impulsors de la campanya "Papers sense contracte" en la pràctica és "del tot in assumible per a la gran majoria de la població estrangera que viu al país". L’acció ha tingut lloc a les deu del matí simultàniament a set de les nou poblacions on s’han aprovat mocions municipals obrint el camí per aquesta via. A Terrassa la convocatòria s'ha fet a l'edifici de l'Àrea de Serveis a les Persones i Ciutadania de l'Ajuntament, ubicat a la carretera Montcada, 596. La resta de poblacions on s'ha dut a terme són Martorell, Mataró, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet, Granollers, Barcelona.
 

La iniciativa pretén regularitzar la situació de vulnerabilitat dels immigrants Foto: Cristóbal Castro

La Campanya ve denunciant des de fa prop de dos anys la greu dificultat que representa per a les persones ‘sense papers’ aconseguir un contracte de treball d'un any amb un salari igual o superior al Salari Mínim Interprofessional en còmput anual, en un país amb diversos milions de desocupats, i amb una creixent economia submergida. 

"La situació d’irregularitat administrativa aboca a moltes persones a una greu exclusió social fent-los més vulnerables a l'explotació laboral a l'economia submergida, a la dependència de les màfies que venen contractes inservibles, a la impossibilitat d'obtenir un habitatge, a la falta d'accés a la sanitat i a les dificultats per a una educació de qualitat", afirmen.  

D'altra banda, aquest dimecres 25 de Febrer una delegació de la Campanya serà rebuda pel director general d'Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, en relació a les reivindicacions exposades.
 

Desenes de persones han participat en l'acció de Papers sense contracte Foto: Cristóbal Castro