La dinamització de la zona del Vapor Gran i la plaça Nova

"Deu anys després, la realitat del dia a dia ha anat demostrant que la plaça era una extensió gran de ciment i tota la zona del Vapor Gran, en cap cas, esdevenia un eix estructurador i referencial de l'àmbit", reflexiona Mariona Vigués

Mariona Vigués
12 de febrer del 2015
A finals de l'any passat, el mes de desembre, va fer exactament deu anys de l’estrena de la plaça Nova de Terrassa. Aquesta plaça, amb una superfície de 7.300 metres quadrats, es plantejava com l’eix estructurador i referencial de tota una àrea més gran: el Vapor Gran. 

L’àmbit del Vapor Gran, de pràcticament 39.400 metres quadrats de superfície, constitueix una de les àrees centrals de la millora urbana que establia el POUM de la ciutat de Terrassa de l’any 2003. Aquestes àrees es configuraven com una de les estratègies d’actuació claus per a l’assoliment d’un model de ciutat mesurat, compacte i de qualitat. Alhora, havien, a partir de la barreja d’usos (zona comercial, d’oficines i d’habitatges) i de tipologies edificatòries, esdevenir motors de dinamització i nous pols de centralitat.
Així doncs, la zona del Vapor Gran i la plaça Nova es configuraven, teòricament, com una nova centralitat comercial i una continuació cap al sud del centre de la ciutat. 

El mateix nom de plaça Nova porta implícit el plantejament d’acostament que es volia aconseguir amb la plaça Vella, que és el rovell de l’ou, la centralitat inqüestionable de la ciutat. Però que una ciutat faci seu un nou espai i la ciutadania l’incorpori i l’utilitzi, requereix el seu propi temps i condicions.

Passats els anys, la realitat del dia a dia anava demostrant que la plaça era una extensió gran de ciment i tota la zona del Vapor Gran, en cap cas, esdevenia un eix estructurador i referencial de l’àmbit. La prova més evident d’això és que són massa els comerços que comencen i que passat un temps, acaben tancant. Si bé és cert que la situació econòmica actual no ajuda, també ho és el fet que l’omissió i la inacció durant massa temps per part de l’equip de govern municipal, ha agreujat la situació d’una zona que no s’ha consolidat tal i com es va concebre inicialment i que, a poc a poc, ha vist com s’anaven degradant també alguns espais que mai han arribat a tenir activitat.

A l’abril del 2010, el ple municipal va aprovar, a iniciativa del Grup Municipal de Convergència i Unió, la constitució d’una comissió de treball per tal de col·laborar a estudiar els futurs usos que es  podrien donar a la zona del Vapor Gran i la plaça Nova i analitzar les millores que es podrien fer per tal d’assolir l’objectiu de dinamització d’aquesta zona.

Malgrat les reunions de la comissió, les actuacions que se’n van desprendre van quedar limitades a algunes millores urbanístiques: reforç d’il·luminació del Portal Nou i plaça Nova, plantació d’arbrat a la zona mitja del Vapor, col·locació de bancs al llarg de tot el recorregut, instal·lació de jocs verticals i horitzontals a la zona de jocs infantils i la incorporació de la plaça Nova al circuit d’activitats de la festa major i la Fira Modernista. Les decisions preses no han esdevinguts suficients.

A data d’avui, la zona continua sense atraure suficientment la ciutadania malgrat l’esforç i treball dels comerciants, els restauradors, les escoles d'idiomes i de música, les entitats (casal cívic) i els veïns. És evident que cal repensar el projecte i intensificar les accions des de l'Ajuntament, sobretot de suport a les activitats que, a iniciativa dels comerciants, escoles i veïns, es duen a terme.

Des del mes de juny del 2014, l’Ajuntament ha incorporat l’arquitecta i terapeuta de l'espai públic barcelonina Itziar González perquè en faci un diagnòstic i disseny de propostes. Res a dir de la solvència de la persona contractada però l’equip de govern municipal ja fa massa temps que havia d’haver actuat i treballat amb els agents implicats per dinamitzar aquesta zona, en comptes de deixar passar el temps i esperar no sabem ben bé què. 

La promoció i dinamització del Vapor Gran com a espai ciutadà del centre, i també com a espai de compres i restauració, d’esdeveniments i actes de tota mena és una tasca de tots. Com en un jardí, cadascun dels racons de la ciutat cal ser cuidat amb cura i permanentment i cal estar-hi pendents cada dia, i no només quan s'acosten eleccions. 

Mariona Vigués
Portaveu de CiU a l'Ajuntament de Terrassa