El mNACTEC Terrassa inaugura 'La dona al món industrial'

La Torre
06 de febrer del 2015
Exposició “La dona al món industrial” al mNACTEC
Exposició “La dona al món industrial” al mNACTEC | mNACTEC
El director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma, i el director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Jaume Perarnau, van inaugurar l’exposició “La dona al món industrial” al mNACTEC.
 
L’exposició presenta la incidència i la importància de la dona en el procés d’industrialització al nostre país. La mostra descriu les condicions de feina i de vida de la dona a la societat industrial i el seu paper en la formació dels mercats de treball industrials i de classe obrera. L’exposició mostra el rol de la dona a la societat industrial per mitjà de diversos suports: textos, fotos, vídeos, dades estadístiques, fulletons, etc.
 
Impulsada pel Servei de Museus del Departament de Cultura conjuntament amb el Sistema Territorial del mNACTEC, l’exposició es podrà veure fins a l’estiu al mNACTEC i posteriorment tindrà caràcter itinerant pels altres museus del Sistema Territorial del mNACTEC i altres museus i equipaments culturals de Catalunya.
 
El guió i els continguts de l’exposició han estat a càrrec dels professors Martin Iturralde i Lluis Virós, membres del Grup de Recerca "Treball, Institucions i Gènere" (T.I.G.) adscrit al Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
 
 
Continguts de l’exposició
L’exposició “La dona al món industrial” s’estructura en cinc àmbits temàtics: Operàries; Discriminació; Esposes i mares; Mobilitzacions femenines, i Emprenedores i empresàries.
 
Entre d’altres aspectes, la mostra analitza el paper fonamental de la dona en diversos sectors industrials (tèxtil, suro, paper, indústria hidroelèctrica i indústria minera) i reflexiona sobre la divisió del treball per gènere en diversos sectors industrials, així com sobre la discriminació salarial de les dones treballadores i el control moral i l’assetjament sexual que patien en els ambients industrials, especialment en les colònies.
 
“La dona al món industrial” també presenta el fenomen de creació d’escoles bressol i escoles de nois i noies a les colònies industrials per tal d’afavorir la màxima productivitat de la dona a la indústria. Així mateix, l’exposició recull les vagues més importants protagonitzades per les dones treballadores a Catalunya i aprofundeix en el seu paper d’empresàries i emprenedores, sobretot en alguns sectors com la producció de teixits, la manipulació de fibres tèxtils i la confecció i venda d’aquests productes, de queviures i de serveis.
 
 
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té la missió de fomentar el coneixement de la història de la ciència, la tècnica i la industrialització de Catalunya. La seu del mNACTEC està ubicada a Terrassa en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.