La Síndica de Terrassa va gestionar el 2014 fins a 216 greuges ciutadans

Les principals queixes exposades es troben relacionades amb la Renda Mínima d'Inserció, la Llei de la Dependència i la sanitat | En total, Isabel Marquès ha dut a terme 1.031 actuacions

Lluïsa Tarrida
30 de gener del 2015
Actualitzat a les 10:57h
Isabel Marquès ja fa cinc anys que ocupa el càrrec de Síndica
Isabel Marquès ja fa cinc anys que ocupa el càrrec de Síndica | Foto: Lluïsa Tarrida

Isabel Marquès ja fa cinc anys que ocupa el càrrec de Síndica Foto: L. Tarrida


La Síndica de Terrassa, Isabel Marquès, ha fet balanç de les actuacions dutes a terme des de la Sindicatura aquest passat 2014. El conjunt d'actuacions que ha realitzat la institució en aquest període ha estat 1.031, el que suposa una lleu reducció respecte l'any 2013, quan se'n van registrar 1.224. Del total d'actuacions, destaquen els 216 greuges oberts, dels quals 92 són motivats per actuació municipal mentre que 124 corresponen a actuacions que no són competència de la Síndica, i que per tant, en la majoria han estat derivades al Síndic de Greuges de Catalunya. 

Així doncs, gairebé un centenar de queixes realitzades per egarencs van ser admeses a tràmit ja que tractaven de temes relacionats amb l'administració local. Marquès ha assenyalat que d'aquests, 80 ja es troben en aquests moments finalitzats, ja sigui perquè han estat estimats i resolts per una actuació intermèdia (25), estimats i amb recomanació a l'Ajuntament (23), estimats parcialment i amb recomanació al Consistori (1), tancats sense resolució (1) o desestimats per la síndica (30).

Cal dir que dels més de 200 greuges que ha gestionat la Sindicatura, la gran majoria vénen relacionats amb dos temes: la Renda Mínima d'Inserció i la Llei de la Dependència. En el rànquing d'àmbits, els segueixen queixes relacionades amb la sanitat, amb les companyies de serveis (gas, aigua, electricitat) o amb educació (bàsicament sobre la matriculació escolar dels fills). En aquest sentit, la Síndica ha manifestat que les temàtiques sobre les quals versen els greuges segueixen sent fonamentalment les mateixes, i malgrat que hi ha hagut una disminució d'actuacions ho atribueix sobretot a què els anys anteriors és quan hi havia més problemes amb les sol·licituds de dependència, problemes de desnonaments, o relacionades amb l'estafa de les preferents.

Marquès indica que si l'any passat en la memòria anual relatava les dificultats del panorama econòmic i les conseqüències socials de la crisi, enguany "puc assegurar que les coses no han millorat i que una part molt important de les queixes ha tingut a veure amb situacions personals i familiars molt complicades i delicades". La Síndica també ha volgut ressaltar la importància de les sessions formatives sobre "educació en valors" -25 aquest 2014 arribant a gairebé un miler d'alumnes egarencs- perquè ajuden als nens i adolescents a "implicar-se en el desenvolupament de la ciutat, a aprendre que també en formen part, que tenen uns drets i uns deures i que ells també són responsables del que passa al seu voltant".