Una tapa egarenca, finalista a la gala de «La Tapa de l'Any»

La semifinal ha tingut lloc aquest dilluns a l'Antiga Fàbrica Damm

Jordi Palmer
26 de gener del 2015
Actualitzat a les 15:56h
Els finalistes del concurs
Els finalistes del concurs | JP/ND
El mediàtic cuiner Alberto Chicote i l'humorista Quim Masferrer seran els presentadors de la gala final del concurs La Tapa de l'Any en la seva edició 2015, que tindrà lloc l'1 de març a l'Auditori de l'Hotel Melià, un cop aquest dilluns s'ha celebrat, a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, la semifinal, on s'han triat les dotze tapes finalistes d'un total de trenta-vuit.

La gala final tindrà doncs una parella que, de fet, ha competit algun cop a televisió, ja que l'emissió de 'Top chef' a Antena 3 va coincidir amb la primera temporada de 'El foraster' a TV3. Ara caldrà veure les complicitats que puguin establir el castellà i el català al voltant d'una taula amb les millors tapes de tot Catalunya.

Com a prèvia, aquest dilluns s'han triat els establiments finalistes, tres de Barcelona, Bar Mantxego, Firo Tast i Arume; dos del Prat de Llobregat, Casino Café i ONA Nuit Restaurant -aquest amb dues tapes a concurs-; dos de Reus, Antullo Restaurant Lounge i Tapes & Tapes; un de Mataró, La Marineta; un de Terrassa, Subit, amb la tapa “L’Origen del Niu d’Ànec”; un de Balaguer, Cal Xirriclo; i un de Tarragona, La Catedral. Tots ells han competit davant un jurat format per especialistes que ha hagut de fer la selecció definitiva.

L'altra tapa egarenca que competia, “El Bacallà del Al Panino amb Coca de Munt”, feta per Al Panino, guanyador de Embarca’t, no ha passat a la final per 3 centèssimes de punt. 

"No es tracta de fer plats, sinó tapes" 

José Ignacio Gorostiaga, director general de l'ESHOB (Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona) i president del jurat, ha destacat que per valorar una tapa cal tenir en compte diversos factors, "com el sabor i la presentació", però també "un cost raonable" i que "es puguin maridar amb cervesa". De fet, la intenció és que amb cervesa inclosa, la tapa tingui un preu de 2,50 euros. 

Gorostiaga també ha assenyalat que el temps d'execució "ha de ser ràpid", ja que es tracta d'una menja senzilla i ràpida que "s'ha de poder servir al mateix temps que la cervesa". Finalment, el president del jurat, a l'hora de proclamar els finalistes ha llençat un advertiment als participants: "No es tracta de fer plats sinó tapes", donat que algunes de les creacions presentades passaven amb escreix la mida del que es considera una tapa, que per Gorostiaga "s'ha de poder agafar amb els dits o una cullera o un petit recipient, i s'ha de menjar d'un mos, o dos com a màxim"i tenir un pes "al voltant dels 30 grams".

Ara, amb els finalistes triats, només queda que els cuiners s'esmercin a fer les seves tapes seleccionades de la millor manera possible, i a poder ser, una mica més petites. I a esperar com s'ho fan Chicote i Quim Masferrer per presentar la gala final.
 

Algunes de les tapes participants a la semifinal Foto: Jordi Palmer / Nació Digital