Per una Catalunya obrera, popular i solidària: per la república federal

Valoració de PSUC Viu de Terrassa, Sant Cugat i Rubí del seu darrer congrés nacional

PSUC Viu
25 de gener del 2015
Aquest cap de setmana passat (17 i 18 de gener) es va celebrar el XV congrés del PSUCviu, el qual va donar començament a una etapa nova, reafirmant-se com l'hereu de l'històric PSUC i referent comunista a Catalunya del PCE, alhora que afermant les bases polítiques per créixer i enfortir-se de cara al futur.

L'esperit del XV congrés del PSUCviu ha estat el de consens i cohesió interna del partit. Així ho han reflectit les votacions dels documents polítics debatuts i la votació del nou comitè central. Aquest fet, a més d'animar-nos, és clau per a la reivindicació i reconstrucció del partit comunista com a arma política dels treballadors i les treballadores.

Però, què ha significat políticament aquest congrés?

Hi ha diversos punts centrals a destacar:

La reiteració del partit per la defensa d'una Espanya republicana, federal i socialista, que sigui plurinacional i plurilingüe, i que en la seva plena democràcia participativa es vegin reflectits els anhels de justícia i drets socials dels pobles de l'estat espanyol.

El lema del XV congrés ha estat: "Per una Catalunya obrera, popular i solidària: per la república federal", la qual cosa posa de manifest el caràcter de classe i nacional que ve reivindicant el PSUC des de la seva fundació. Un projecte per al poble de Catalunya que situa al centre de la política les qüestions de classe per donar resposta, amb la proposta d'una república federal i solidària, a les tensions territorials i al nacionalisme identitari que alimenta la dreta.

En el marc del congrés el PSUCviu s'ha declarat partit feminista i antipatriarcal, exposant una bona anàlisi de les injustícies socials respecte a les dones, manifestant el suport i promoció del moviment democràtic de dones (MDM), recalcant que no hi haurà revolució sense que la part femenina de la societat també trenqui les seves cadenes. Durant la jornada del dissabte ens va acompanyar, al congrés, Lidia Falcón, una icona de les lluites pel feminisme de les últimes dècades, que va declarar estar emocionada i es felicitava per les tesis del partit en aquesta matèria.

Durant el Congrés, es van manifestar suports i reconeixements al PSUCviu per part d'organitzacions amigues de tot el món. Especialment, cal destacar que van estar presents i van dirigir unes paraules al plenari, representants del Partit de Gauche (França), Syriza (Grècia), els ambaixadors de Veneçuela i Cuba, així com del Partit Comunista d'Espanya, amb la figura del seu secretari general Jose Luis Centella i amb els secretaris generals de les federacions gallega, valenciana, basc-navarresa i andalusa. Tot això ens ha reforçat, com PSUCviu, de cara a portar endavant el nostre projecte polític.

Finalment, es va triar un nou Comitè Central format per 65 camarades que va obtenir un suport gairebé unànime, amb 143 vots a favor i solament 2 abstencions. Aquest Comitè Central va triar Albert Miralles com a nou Secretari General.

Els militants del PSUCviu de Terrassa, Rubí i Sant Cugat valorem molt positivament aquest XV congrés. Sortim del congrés il·lusionats i en millors condicions per encarar els reptes que imposa l'actual conjuntura del país. Només una sortida democràtica i social podrà resoldre els problemes de Catalunya.

Per una Catalunya obrera, popular i solidària!
Per la república federal!