Els millors llibres per al tió

Les editorials concentren en aquestes dates l'aparició de títols per al públic infantil relacionats amb les tradicions | Recull de les novetats aparegudes enguany, ideals per a aquestes dates

Bernat Ferrer
21 de desembre del 2014
Actualitzat a les 9:40h
Algunes de les novetats editorials infantils aparegudes enguany sobre cultura popular.
Algunes de les novetats editorials infantils aparegudes enguany sobre cultura popular. | B.F.

La nit de Nadal, i el dia de Nadal, milers de nens d'arreu del país donaran bastonades al tió amb l'esperança que els cagui caramels, xocolatines, torrons, alguna joguina, alguna peça de roba... i potser algun llibre. Cada cop més, el tió és una molt bona excusa per iniciar els més petits en l'hàbit d'escoltar contes, i els més grandets en el de la lectura. I una bona via d'entrar-hi és a través de la cultura popular. D'uns anys ençà, les editorials concentren en aquestes dates l'aparició de tot un seguit de llibres infantils sobre les tradicions catalanes que fan volar la imaginació tant a la canalla com als més grans.

Si, l'any passat, Estrella Polar, del Grup 62, sorprenia el món editorial amb l'aparició del llibre de Geronimo Stilton L'estrany cas del tió desaparegut, enguany Baula ha publicat El tió al país dels contes, del col·lectiu de contacontes Vivim del Cuentu i il·lustracions d'Albert Vitó, que també apunta alt. El llibre s'enquadra en la col·lecció "Contes desesplicats", en què també s'hi troben títols tan suggeridors com En Patufot, Sant Jordi a la Cova del Drac o La cabreta i els set llops.

 
El tió al país dels contes explica, de manera sui-generis, la història del tió: suposadament, té l'origen en un dels troncs que van quedar de la casa del porquet mitjà quan el llop va destruir. La Ventafocs el va acollir, va passar per casa de la Blancaneu i els set nans, es va topar amb el flautista d'Hamelín... Una història d'històries que farà les delícies als infants ja avesats a què els expliquin contes, i que ara veuen que es poden mesclar perfectament sense que passi res.

En aquesta mateixa col·lecció s'hi troba Sant Jordi a la cova del drac, meravellosament il·lustrat per Rocio Bonilla, en què el drac no acaba de ser tan dolent com el pinten habitualment, ni Sant Jordi tan valent.

 
Cossetània Edicions ha continuat publicant durant tot l'any multitud de llibres de la col·lecció "El Patufet" de Roger Roig i el traç alegre d'Hugo Prades, en què el popular personatge explica les diverses manifestacions festives existents al país. Amb motiu d'aquest Nadal, Cossetània ha publicat Els tres Reis d'Orient i la versió per pintar del llibre Caga tió!. D'altres temàtiques que la col·lecció toca són la calçotada, els bolets (Tocats pel bolet), els castells, Sant Joan, el Carnestoltes (Ens disfressem per Carnaval)...

 
Baula també té una col·lecció similar: en aquest cas, és un follet el protagonista que guia el lector pels viaranys de la cultura popular, des dels gegants i capgrossos a la castanyera o els Pastorets. Cadascun dels llibres de la col·lecció "Els contes del Follet", amb textos d'Elena Ferro i dibuixos de Subi, complementa la historieta amb dades d'allò més útils per als pares perquè tinguin més informació de la temàtica tractada.


 
Estrella Polar, del Grup 62, també ha publicat El meu primer llibre de Nadal de Jaume Clotet -coautor de l'èxit Lliures o morts-, amb dibuixos de Rut Blanc, que segueix l'estela de La meva primera Diada, publicat l'any passat per explicar als més menuts què significava l'Onze de Setembre. Estrella Polar també ha publicat El meu primer llibre dels Reis Mags i El petit tió.


 
Qui ja tingui una idea general del folklore català i vulgui aprofundir en les històries de les principals parelles de gegants i bèsties festives del país, Brau Edicions ha publicat Més històries gegants dels gegants -la segona part de El llibre gegant dels gegants de l'any passat- i El llibre més bèstia de les bèsties, dos llibres d'allò més espectaculars, de gran format, que impacten. Nicolás Alonso i Carles Arbat expliquen amb tot detall les històries i llegendes que envolten les guites de la Patum de Berga, el Lleó de Manresa, els Gegants d'Olot, la Conxita d'Igualada...



 
Finalment, a mode de "minienciclopèdia" ideal per als nens de 10 anys, l'editorial Comanegra acaba de publicar Festes i tradicions catalanes, de Francesc Castellano i il·lustracions de Maria Palet, que pretén donar una visió més aprofundida del conjunt del calendari festiu, amb un llenguatge planer i acompanyat per tot un seguit de collages 100% actuals.