Els additius alimentaris que cal evitar

Redacció
21 de desembre del 2014
Actualitzat a les 10:15h
640_1346406721patates
640_1346406721patates
L'organització mediambiental Environmental Working Group (EWG) ha publicat un informe
sobre alguns dels additius alimentaris que poden ser perjudicials per la salut i que és
recomanable evitar. Les substàncies que l'estudi assenyala són:

- Nitrits i nitrats: E-249 nitrit potàssic, E-250 nitrit sòdic, E-251 nitrat sòdic i E-252 nitrat potàssic. Aquests auditius són utilitzats com a conservants, colorants, i potenciadors del sabor en aliments com els bacó i les salsitxes, entre altres. Diversos estudis apunten que consumir-ne en abundància pot originar nitrosaminas, un compost químic associat al càncer.

- Bromat de potassi: útil en l'elaboració de pa i rebosteria. Tot i que la gran majoria de professionals del sector alimentari no utilitzen aquesta substància, diverses investigacions realitzades al Regne Unit van demostrar que certs aliments presents al mercat encara contenien petites quantitats de bromat de potassi. Igual que els nitrits i el nitrats el consum d'aquest additiu està relacionat amb el càncer. El seu ús està prohibit a la Unió Europea, entre altres territoris.

- Propil paraben: E-216. Es fa servir com a conservant en productes com ara les magdalenes. El resultat de diversos experiments apunta que pot provocar un descens dels nivells de testosterona i que pot danyar l'esperma. A més, l'informe assenyala que podria està relacionat amb la infertilitat femenina.

- BHA i BHT: Butilhidroxianisol i butil hydrozyttoluene. Utilitzat per conservar aliments, especialment cereals, patates fregides de bossa i olis vegetals. Els efectes perjudicials que poden provocar aquestes substàncies són similars als del propil peraben, és a dir, disminució dels nivells de testosterona i afectacions en l'esperma, a més d'alteracions en les tiroides. D'altra banda, el Programa Nacional de Toxicologia classifica el BHA com a possible cancerigen.

- Galat de propil: S'utilitza com a conservant en productes que contenen grasses comestibles com ara les salsitxes o la mantega. Diversos experiments mostren que el consum d'aquestes substàncies podria està relacionat amb la generació de tumors. Tot i això, l'European Food Safety Authority (Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria) va concloure enguany que no hi havia prou evidències per associar el galat de propil amb el càncer.

- Teobromina: És un alcaloide present sobretot en productes com la xocolata i les begudes energètiques, amb un efecte similar al que produeix la cafeïna. Estudis testats en animals han mostrat efectes negatius en el seu desenvolupament.

- Fosfats: És un dels additius alimentaris més comuns, de fet es troba en més de 20.000 varietats de productes, sobretot en aliments processats com ara els que ofereixen algunes cadenes de menjar ràpid. L'informe remarca que els fosfats poden incrementar el risc de patir malalties cardiovasculars.

- Additius d'alumini:Sodium aluminum phosphate i sodium aluminum sulfate. Són utilitzats com estabilitzants en productes processats, per exemple els dònuts. Animals exposats a aquesta substància han patit alteracions al sistema nerviós i han vist afectades les seves respostes motores.