S'aprova el Pla de l'Anella Verda i el catàleg d'arbres d'interès local

El ple dóna suport al projecte per preservar i ordenar el sòl no urbanitzable per tal de trobar un equilibri entre les funcionalitats ecològica, econòmica i social del territori

Lluïsa Tarrida
18 de desembre del 2014
Actualitzat a les 19:45h
El ple municipal del mes de desembre ha aprovat de forma inicial i per unanimitat les tres propostes de resolució presentades per PSC i ICV-EUiA corresponents a l'Anella Verda. 

El regidor no adscrit Antonio Enrique Pereira ha votat a favor de les tres propostes de resolució reconeixent el treball realitzat. El Partit Popular de Terrassa ha votat a favor de la modificació del POUM pel Pla Especial un cop resolt el dubte que tenien si l'Anella Verda afectaria a l'Orbital B-40, mentre que s'han abstingut en la votació del catàleg d'arbres d'interès local perquè consideraven que caldria esperar a l'avaluació dels danys produïts per la ventada. Sobre aquest darrer punt Eva Herrero, d'ICV, ha explicat que que en l'aprovació definitiva es modificaria del catàleg aquells arbres que malauradament s'han perdut -en principi, tres exemplars.

Per la seva banda, CiU ha votat a favor dels tres punts perquè les modificacions "no són substancials i ajustades a la realitat. Considerem que és un document de caire proteccionista amb el medi natural i rural, cosa que des del nostre partit considerem important. El 85% dels terrenys de l'Anella són de titularitat privada, i per això és necessari el consens i el diàleg constant dels propietaris, els quals són divergents. Votarem a favor perquè creiem que és un projecte estratègic i de valor per la ciutat, tot esperant que els plans aprovats s'executin. Destaquem l'inclusió de l'eix de funcionalitat econòmica i demanem que es faciliti totes les activitats econòmiques que es vulguin implantar sempre respectant el medi ambient o derivant-los en altres zones de la ciutat". 

Els tres punts aprovats, en detall

La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Eva Herrero ha estat l'encarregada d'explicar com s'ha desenvolupat el Pla especial i el catàleg d'arbres d'interès local.

"El maig de 2011 el Grup Protecció espais Naturals va realitzar una proposta inicial en què es plantejava la necessitat de fer un diagnòstic de situació en què es trobava el sòl no urbanitzable amb l'objectiu de revertir la degradació i garantir el necessari equilibri entre la funcionalitat ecològica, econòmica i social. Així es va començar a fer una primera avaluació i fer un full de ruta que es va presentar a l'Ecofòrum de 2012. Posteriorment, es va constituir l'espai de l'Anella Verda. En aquesta taula hi han participat 25 entitats i 8 persones a títol individual. I s'han mantingut reunions amb tots els propietaris, administracions i municipis fronterers.

El Pla Especial d'ordenació i gestió de l'Anella Verda de Terrassa té com a objectiu principal preservar i ordenar el sòl no urbanitzable per tal de trobar un equilibri entre les funcionalitats ecològica, econòmica i social del territori. Dels sis instruments que requereix l'Anella Verda, en presentem tres a aprovació: 

-Modificació puntual del POUM en alguns aspectes del sòl no urbanitzable. No modifiquem la quantitat de sòl ni els criteris generals, sinó desenvolupem les pròpies línies del POUM 2013 ja contemplades. 

-Pla especial de Gestió i Ordenació, on detalla els usos del sòl, les activitats, i inclou un catàleg de les 23 masies i un inventari de les edificacions. Així com els 17 suggeriments que es van presentar en les al·legacions públiques presentades i que s'han incorporat en un 80%. Incorpora un pla d'etapes amb el llistat d'actuacions prioritàries en un període de 15 anys amb quantificació econòmica.

-Catàleg d'arbres d'interès local que inclou 33 arbres per la seva singularitat, història o mida conformen un patrimoni natural important que cal mantenir, protegir i difondre.

Els tres que quedaran per aprovar i que es plantejaran properament són: Pla de Gestió; Inventari de camins de titularitat; i Ordenança de l'ús públic de l'Anella Verda. Creiem que és un gran projecte de ciutat, de present i futur i es mereix comptar amb el màxim suport dels grups polítics"