Comunicat en relació a l'anul·lació de la 6ª Duatló i Cursa de Muntanya Ciutat de Terrassa

La Torre
15 de desembre del 2014
Actualitzat a les 11:32h

El passat dimarts dia 9 de desembre, es va produir un temporal de vent amb conseqüències tràgiques per la ciutat de Terrassa, amb un Pla d’Emergències activat durant tot el dia pels riscos que podia comportar. L’endemà un cop passat el temporal, aquest Pla va ser desactivat, i com a comissió organitzadora de la prova, es van valorar els desperfectes ocasionats a la zona per on s’havia de desenvolupar la duatló i la cursa, quatre dies després. 

Un cop revisat tot el circuit, les zones més afectades i que podien implicar una major afectació al recorregut estaven molt acotades, i vam creure que tindríem marge de reacció suficient com pels nostres mitjans, fer tot el possible per a que els més de 700 inscrits que havien confiat en nosaltres poguessin gaudir de la prova que tant esperaven. Per suposat no ens plantejàvem demanar cap ajuda directa de les administracions, donada la feina que tenien amb la situació general a Terrassa, per demanar que vinguessin a netejar uns camins per a una prova esportiva. 

El dijous, gràcies a la gran mobilització d’amics, companys, i fins i tot professionals que de forma voluntària es van oferir a donar suport amb les eines necessàries per fer la neteja que precisava el circuit, es va comunicar als participants, voluntaris i altres agents implicats, que per part de l'equip d'organització es faria tot el possible i posaríem els mitjans que tinguéssim al nostre abast per mantenir la prova tal com estava prevista.

Conseqüentment el mateix dijous al vespre es va mantindre una reunió amb el Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Terrassa, a qui se li va traslladar el planificació prevista pel divendres dia 12, aquest consistia en comptar amb dos professionals, que de forma voluntària, tallarien i netejarien els arbres que impedien el lliure moviment pels voltants del pàrquing del Parc Audiovisual i per la baixada del Turó de les Roques Blanques (Can Candi). L'única condició que ens va demanar va ser que tinguéssim l’autorització dels propietaris dels terrenys, que per suposat vam demanar i aconseguir. 

El divendres dia 12 de desembre a les 9:30 del matí, es va començar tota la feina de neteja de les zones afectades per part de sis persones, les quals van estar durant quatre hores tallant i netejant les zones principals, permetent també l’accés a les zones del bosc que fins aquell moment eren inaccessibles. És a dir, es va fer una doble feina, per una banda, permetre la celebració de la duatló, i per una altra, facilitar l’accés als boscos. 

Al migdia es va rebre una trucada de la Federació Catalana de Triatló, interessant-se per la situació de la prova i els vam traslladar que no hi hauria cap problema, donat que la zona afectada ja estava neta, amb el que es continuava amb la planificació prevista per diumenge dia 14 de desembre. 

Durant el mateix divendres, sembla que també va haver-hi mobilització a l’Ajuntament de Terrassa, però aquesta part és la que l'equip d'organització més desconeix, i per tant no podem opinar amb total coneixement de causa, però el que és clar, és que al migdia quan vam fer de nou tot el reconeixement del circuit no hi havia cap indici que ens fes pensar en la suspensió de la prova. És més, es va fer minuciosament tot el recorregut revisant totes les zones per assegurar-nos que es podia realitzar sense problemes i que no hi havia cap element visible que posés en risc la seguretat dels participants, amb l'afegitó que encara teníem un dia més de marge per si s’havien de fer més actuacions de neteja i/o prevenció. 

En el mateix moment que s'estava fent el reconeixement del circuit, segurament l'Ajuntament de Terrassa es va posar en contacte amb el Club Natació Terrassa, informant sobre la futura publicació d'un BAN que recomanava no accedir als espais forestals de la ciutat, posant èmfasi sobretot en les zones de Torrebonica, Mossèn Homs o Can Bonvilar, però en cap cas, Can Carbonell, Can Bongunyà o Can Candi, que és per on principalment discorria la prova. Aquesta recomanació, que no prohibició, sembla ser que és la que fa que la Junta Directiva del Club Natació Terrassa valori de forma unilateral i sense tenir en compte la opinió dels organitzadors, la suspensió de la prova. El motiu que ens va donar la Directiva del Club Natació era que l’assegurança de responsabilitat civil no cobria a causa de la publicació del BAN, tot i que encara ningú ens ha confirmat que això realment sigui així. 

Aquests notícies només les sabem a través del Coordinador de Seccions del Club, a qui agraïm tota la feina que ha fet durant la organització de la prova, però en cap cas s'ha produït cap trobada amb la Direcció del Club o amb algú de la Junta Directiva per tal de valorar la situació. S'ha pres aquesta decisió d'anul·lació, sense demanar en cap moment la opinió de l’equip organitzador, i sense valorar sobre el terreny els riscos reals pels participants. Es més, durant la tarda d'aquell divendres ens va ser impossible contactar amb els membres de la Junta Directiva per aconseguir una explicació clara i concisa. 

C
onseqüentment, els membres de l'organització vam intentar fer tot el possible per revertir la situació, pensant únicament i exclusiva en els inscrits a la prova i en les hores de feina i esforç invertit que hi ha al darrera d’un esdeveniment d’aquesta magnitud, però no teníem la forma de parlar amb ningú amb capacitat de decisió per reconduir la situació, així que la única cosa que varem poder fer és comunicar la suspensió de la prova i avisar a tots els agents que d’una forma o altra estaven involucrats en l’activitat de diumenge. 

Amb aquest comunicat volem informar sobre els detalls de com s’ha produït la suspensió de la prova. La valoració que fa aquest equip d'organització és que la prova d'aquest diumenge s’hauria pogut desenvolupar sense cap perjudici per als participants tenint en compte totes les tasques de prevenció que s'han realitzat durant aquests dies previs. 

Finalment volem agrair la comprensió de tots els inscrits, voluntaris i agents implicats en la realització de la 6ª Duatló i Cursa de Muntanya Ciutat de Terrassa.


Secció de Triatló del Club Natació Terrassa