Terrassa compta amb un nou servei d'intermediació hipotecària

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha posat a disposició de l'Ajuntament 21 pisos provinents d'entitats financeres perquè els puguin posar en lloguer social | El servei donarà acollida als municipis que conformen l’àrea d’influència territorial: Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls i Terrassa

La Torre
12 de desembre del 2014
Actualitzat a les 15:26h
Representants de la Generalitat, Ajuntament i Col·legi d'Advocats, en l'acte de presentació del nou servei
Representants de la Generalitat, Ajuntament i Col·legi d'Advocats, en l'acte de presentació del nou servei | Foto: A.T.

Representants de la Generalitat, Ajuntament i Col·legi d'Advocats, en l'acte de presentació del nou servei Foto: A.T.


Aquest dijous s'ha presentat a Terrassa el Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa en aquest municipi, amb la col·laboració de l'Ajuntament, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i el Col·legi d'Advocats de Terrassa. Aquest servei s’afegeix als recursos que ja presta l’Ajuntament des del Servei de Polítiques Socials d’Habitatge, mitjançant l’Oficina d’Intermediació Hipotecària i de Lloguer (OFIMEH-LL), i va entrar en funcionament a la ciutat el passat 24 d’octubre de 2014. 
 
La presentació del SIDH de Terrassa ha anat a càrrec del diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva; la regidora de Polítiques Socials d’Habitatge de l'Ajuntament de Terrassa, Lluïsa Melgares, i el secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala, i el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Miquel Sàmper. 
 
Aquest servei, que la Diputació està desplegant per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya. L'objectiu del SIDH, que compta amb la col·laboració dels Col·legis d'Advocats de la demarcació de Barcelona, és augmentar i estendre els punts d'atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.

Ofideute, que és un servei que ofereix l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de la Generalitat, es va crear l'any 2010 per pal·liar els efectes de la crisi en l'àmbit de l'habitatge i evitar l'exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.
 
El desembre de 2012 la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb què comptaven les dues administracions. Amb la signatura d'aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania.

A més a més, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha posat a disposició de l’Ajuntament de Terrassa 21 pisos provinents d’entitats financeres perquè els puguin posar en lloguer social.

Funcionament del SIDH de Terrassa

El SIDH es prestarà a Terrassa des del Servei de Polítiques Socials d'Habitatge municipal (Carretera Montcada, 596), i donarà acollida als municipis que conformen l’àrea d’influència territorial: Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. Les famílies que hi siguin derivades, una vegada feta la comprovació de les condicions d'accés (ser propietaris d'un únic habitatge que s'utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que farà la mediació amb l'entitat financera corresponent.
 
Fins al 28 d’octubre, data en que va entrar en funcionament el SIDH de Terrassa, els veïns dels municipis de Terrassa, Matadepera, Ullastrell, Viladecavalls i Vacarisses s’adreçaven a la seu d’Ofideute de Barcelona per ser atesos. Fins llavors Ofideute havia gestionat 138 expedients d’aquests municipis i des del 28 d’octubre el SIDH de Terrassa ja n’ha gestionat 35 més.