Tots els mals de Coll Cardús

Un treball de recerca dut a terme per l'estudiant de l'Institut de Vacarisses Clara Serrat conclou que la presència de l'abocador impacte negativament sobre el paisatge, la qualitat de l'aigua dels torrents -contaminada pels lixiviats- i sobre l'aire com confirmen les nombroses queixes dels veïns per les pudors que emanen de l'equipament

Lluïsa Tarrida
14 de desembre del 2014
Les deixalles s'amunteguen al torrent malmeten fauna i paisatge
Les deixalles s'amunteguen al torrent malmeten fauna i paisatge | Foto: Clara Serrat

Que l'abocador de Coll Cardús és un dels eterns temes de conversa entre els vacarissencs no n'hi ha cap dubte. Són molts els que pateixen dia sí, dia també, de les males olors que es desprenen de la planta de deixalles. També són molts els que creuen que és culpa dels camions que transporten amunt i avall les escombraries alguns dels accidents que han tingut lloc a la carretera C-58, en els dos sentits. La majoria, estan d'acord que Coll Cardús ja ha arribat el seu límit i que s'ha de tancar. Sembla, que la Generalitat ja ha confirmat que aquest fet històric tindrà lloc el 2015.
 

Clara Serrat amb la seva tutora Dulce Medina Foto: Clara Serrat

N'hi ha però també que estan preocupats per com afecta l'abocador a l'entorn natural. Una d'aquestes persones és la Clara Serrat Alemany, alumne de batxillerat de l'Institut de Vacarisses. Tutoritzada per Dulce Medina, va decidir realitzar un treball de recerca sobre un tema que coneixia prou bé, sobretot per proximitat: l'abocador de Coll Cardús. Sota el títol "Coll Cardús. Un indret que no ens és indiferent", el treball ha estat guardonat no només per l'Ajuntament de Vacarisses sinó també per l'Ajuntament de Terrassa i pel CRP Vallès Occidental. La Torre ha tingut accés al treball en què s'analitza amb profunditat si realment l'abocador causa algun impacte mediambiental al seu entorn immediat.

Serrat ha estructurat el document en dues parts. La primera versa sobre tots els conceptes relacionats amb un abocador qualsevol i els seus impactes, mentre que la segona, se centra en el cas concret de Coll Cardús, ubicat a Vacarisses, si bé dóna servei a diverses localitats veïnes com Viladecavalls i Terrassa.

Els impactes que l'estudiant de batxillerat ha analitzat són: acústic, visual, faunístic, en l'aire i en l'aigua. Per entendre aquests impactes, i per tant el Treball de Recerca, es defineix el mateix concepte d'impacte ambiental com també es defineixen conceptes relacionats amb les olors (COVs, compostos orgànics volàtils), i conceptes relacionats amb l'aigua (lixiviats), entre d'altres.
 
Estudi en detall 

En el treball es mencionen les poblacions que aboquen els seus residus a Coll Cardús, la història i trajectòria d'aquest indret, fins i tot, Serrat va visitar el Centre de Tractament de Residus del Vallès i l'Àrea de Tractament de Lixiviats, i apareix una enquesta per conèixer l'opinió dels veïns de Vacarisses sobre l'abocador i el contacte amb l'Associació Prou Pudors, així com les accions que es fan des de Coll Cardús per evitar produir un impacte ambiental. Les conclusions són les següents:
 

El treball analitza l'impacte de la presència de l'abocador sobre l'entorn natural Foto: Clara Serrat

L'impacte acústic de l'abocador és inexistent, en canvi, l'impacte paisatgístic és evident. Només cal veure les fotografies que il·lustren aquest reportatge, fetes per Clara Serrat, en què es poden observar l'impacte visual des dels habitatges, com també la dispersió de residus pels voltants de l'abocador, sobretot en dies de vent. Pel que fa a l'impacte faunístic, el treball conclou que sí que existeix, ja que ha pogut comprovar la presència de gavines i també del mal estat en què es troba la reixa que delimita l'àrea d'abocament de residus, fet que permet l'accés fàcil de porcs senglars, rossegadors i, fins i tot, si algú ho volgués, d'humans.  

Sobre l'impacte en l'aire, Serrat afirma que sí que n'hi ha i ho fa basant-se en l'estudi de José Francisco Cid Montañés anomenat Control ambiental y social de los olores en vertederos, realitzat a Coll Cardús l'any 2002, però també amb un recull de queixes proporcionat per la Policia Municipal per part dels veïns i una enquesta realitzada durant l'elaboració del mateix treball de recerca. I, finalment, l'impacte sobre l'aigua. En aquest cas, Serrat ha analitzat l'aigua que passa pel torrent per sota de l'abocador i de l'Àrea de Tractament de Lixiviats, per la urbanització del Molinot i que aniria a desembocar cap al Gaià. 

Per poder determinar si l'abocador és el responsable de la contaminació detectada al Torrent del Llor, Serrat ha pres tres mostres en tres punts diferents: un aïgües amunt, fóra de l'abast de l'abocador, un just a sota de la piscina de tractament de lixiviats, una altra aïgües avall però encara molt llunyà a la urbanització. El resultat obtingut del pH, la presència de nitrats, els resultats obtinguts de l'índex IBMWP i l'observació de la flora "ens verifiquen la sospita de la contaminació d'aquest Torrent causada per l'abocador de Coll Cardús o l'Àrea de Tractament de Lixiviats, ja que la diferència entre el punt A (previ a l'abocador) i el B (sota de l’Àrea de Lixiviats) és molt gran i tots els punts de mostreig estan allunyats de l'urbanització del Molinot".

"Els vacarissencs se senten enganyats"

El treball de recerca de Clara Serrat se centra en bona part amb el Torrent del Llor. I cal dir que els resultats del treball de camp fet s'han compartit amb els tres regidors de Medi Ambient de les tres poblacions a les quals pertany aquest torrent (Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls), entre d'altres autoritats. A més de les conclusions derivades dels diversos impactes que té la presència de l'abocador, el treball posa sobre la taula d'altres conclusions.
 

Presència de material sanitari que no pot anar a l'abocador Foto: Clara Serrat


Així, Serrat recorda que "un abocador provoca un impacte ambiental molt significatiu, com a Vacarisses" i per això subratlla que "és necessari una reducció dels residus que origina la població a nivell estatal i d’autonomia". L'estudiant afirma que "la legislació no és prou clara o estricta de contingut per tenir un control dels impactes que pot causar un abocador" i reflexiona que "manca una regulació específica i detallada pel que fa a les olors originades per un abocador". Serrat va més enllà i sentencia que "hi ha una intenció per part de les institucions i empreses de voler ocultar les coses, ja que s'ha pogut observar durant la realització de treballs la utilització constant d'eufemismes" i afegeix que "les informacions proporcionades per les institucions són en molts casos contradictòries". 

Així mateix, detecta que "la població de Vacarisses no se sent ben informada per part de les institucions referent a l'Abocador de Coll Cardús i el CTR-V, tal com es recull en els resultats de l’enquesta". És més, afirma que "la població se sent mal informada i enganyada, sobretot, pel que fa a les dates de clausura de l'equipament". Igualment, no dubta a dir que "Coll Cardús i CTRV no compleixen tota la normativa existent" i ressalta que "l'ACAno té un control sobre el Torrent del Llor" i demana que amb els resultats lliurats per ella a l'ACA cal "una neteja dels residus (plàstics etc.) que hi ha al torrent, un estudi complet i exhaustiu i una actuació immediata per part de les institucions per rectificar, millorar i evitar que es produeixi la contaminació ja existent".