S'estudiarà instal·lar una caldera de biomassa a l'Hospital de Terrassa

La Torre
27 de novembre del 2014
Actualitzat a les 12:45h
Pedraza, Riera i Ballbè en l'acte de signatura
Pedraza, Riera i Ballbè en l'acte de signatura | Foto: CCVO

El projecte “Boscos del Vallès” avança. Aquest matí, la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, i el director-gerent del Consorci Sanitari de Terrassa, Ignasi Riera, han signat un acord entre les dues institucions per estudiar la viabilitat de la instal·lació i explotació d’una caldera de biomassa a l’edifici de l’Hospital de Terrassa. Aquesta actuació s’inclou dins els projecte “Boscos del Vallès”, que vol afavorir la prevenció d’incendis donant valor a la biomassa dels boscos per generar energia calorífica i obrint un nou nínxol de mercat de treball a la comarca. 

La presidenta del Consell Comarcal, Pepita Pedraza ha explicat que “el Consell Comarcal va iniciar un projecte que, per les seves dimensions i la seva implicació, no seria possible sense la implicació de la resta d’administracions públiques i també d’institucions de la comarca. Avui, puc assegurar que el Consell està molt satisfet i molt agraït de la resposta de la comarca. Tant del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, que des d’un primer moment han cregut en el projecte, com també, de les institucions que treballen el medi natural, com dels propietaris forestals”. 

Per la seva banda, el director-gerent del Consorci Sanitari de Terrassa, Ignasi Riera, ha explicat que “creiem que la utilització de la biomassa com a font d’energia ens permetria reduir les emissions de CO2, les emissions de partícules i col·laborar amb el projecte Boscos del Vallès de prevenció d’incendis i fins i tot aconseguir un cost menor en el subministrament energètic”. 

El conseller delegat de Medi Natural del Consell Comarcal i alcalde d’Ullastrell, Joan Ballbé, ha assegurat que “és evident que aquest projecte compleix amb una finalitat social important, genera llocs de treball, millora l’energia i també millora les actuacions de prevenció d’incendis a la nostra comarca”. “És conegut per tothom el concepte de km.0 però en el camp de l’energia està poc establer. Crec que aquest projecte ho fa possible”, ha afegit.

Estudi i execució del projecte

Aquest estudi de viabilitat ha de posar les bases per definir i preparar l’escenari de treball següent, de col·laboració entre les parts per regular la instal·lació i explotació de la caldera, i per poder finançar-la amb subvencions destinades al Consell comarcal, com són els fons PUOSC. 

El pas següent a la signatura del conveni serà, amb suport de personal tècnic de la Diputació de Barcelona, en virtut del conveni de col·laboració signat el passat 10 de setembre en el que també participa la Generalitat de Catalunya, elaborar el projecte constructiu i d’instal·lació de la caldera, juntament amb les prescripcions per a la seva alimentació, amb el qual es convocarà el corresponent concurs públic. 

L’estudi de viabilitat inclourà el tipus de caldera i de sitja (magatzem) d’estella, de manera que serà exclusivament per a consum de biomassa forestal (no s’hi podran cremar d’altres materials); el sistema per a l’alimentació de la caldera, durant un període de 10 o 15 anys (es condicionarà a què l’estella provingui de fusta de boscos de proximitat), i el preu de subministrament d’energia, que haurà de ser exclusivament calorífica (per clima i aigua calenta).