Xavi Coral: «Seguim aquells mitjans que informen d'allò que volem sentir»

El periodista egarenc va oferir una conferència sobre televisió i periodisme al Club Rotary Terrassa

La Torre
27 de novembre del 2014
Actualitzat a les 10:01h
El terrassenc dirigeix el programa Divendres, líder d'audiència
El terrassenc dirigeix el programa Divendres, líder d'audiència | Foto: R.T.

El terrassenc dirigeix el programa Divendres, líder d'audiència Foto: Rotary Terrassa


El periodista terrassenc Xavi Coral, conegut pel programa “Divendres” de TV3, va realitzar una xerrada al Rotay Club de Terrassa sota el títol de “La tele de cada dia”. La presentació del periodista va anar a càrrec de l'historiador Josep Puy que va destacar que, a més de ser un destacat professional de la comunicació, és també un destacat articulista amb les seves "excel·lents cròniques" sobre viatges que aquest estiu es van publicar al diari Ara.

Coral va encetar la xerrada afirmant que avui la feina de periodista "està en dubte" i que si bé és una feina "fantàstica" que permet estar pendent de la realitat informativa amb la possibilitat d'explicar el que passa, alhora hi ha implícita una "gran responsabilitat" per fer-ho bé i per no faltar a la realitat del que realment passa. Segons ell, el problema és que a voltes aquesta "confiança es traeix perquè el periodista es creu amb la raó per sobre de la realitat" i això produeix una "manca de credibilitat" en l'espectador.

"Ens hem acostumat a seguir aquells mitjans que informen d'allò que volem sentir", va dir i va afegir i "això produeix una manca d'informació i de criteri per falta de comprovació". Segons Coral, a TV3 els informatius són els espais més seguits i els que produeixen més confiança per la seva "qualitat en el tractament de la informació". L'egarenc va afirmar que TV3 disposa d’un Comitè Professional per defensar la independència del periodista i això permet "blindar-lo de les pressions externes", tot i que sí que va fer esment que en èpoques electorals el criteri canvia ja que el temps i l'ordre els vénen ja prefixats.

En comparació amb els mitjans privats, va comentar, les televisions privades tenen una total dependència dels aspectes "purament comercials" i que es regeixen en bona part per els "interessos empresarials dels grups a qui pertanyen aquestes cadenes". Coral va manifestar que "el periodisme no està en un bon moment ja que la precarietat actual afecta a la qualitat periodística".

Capgròs de l'any

Tot i així va destacar que a TV3 l'èxit és fruit en bona part de la relació de proximitat que manté amb els seus espectadors ja que “ens mirem el món des del mateix punt de vista”. En relació al seu programa “Divendres” va explicar que la seva lluita diària és amb el programa “Sálvame” de Telecinco i que tot i compartir el mateix temps en emissió en els darrers anys el programa català l'ha guanyat en índex d'audiència, tot i que els darrers afers de la Pantoja i casos similars els ha fet perdre quota de mercat. “La diferència és que nosaltres intentem fer una televisió de qualitat” va dir Coral.

També va parlar dels audímetres i de com es fan servir per obtenir dades i estadístiques que els ofereixin perfils d'espectadors i de com aquests es comporten davant de cada contingut ofert. La seva exposició va finalitzar afirmant que “crec que els que sortim per la televisió estem sobredimensionats” i en la vida realitat "som persones corrents amb els mateixos problemes que qualsevol ciutadà".

També va voler destacar el mal que han fet recentment les noticies falses que certs mitjans de comunicació han difós, com el cas del Trias i la "impunitat" amb què els periodistes utilitzen les seva suposada immunitat a l'hora de generar rumors o comentaris que no són certs. En el torn de paraules es va estendre en comentaris personals o anècdotes viscudes en la seva carrera i en la seva relació vers Terrassa, tot recordant que una de les coses que li ha fet més il·lusió ha estat ser capgròs de l’any. Finalment l’acte és va tancar amb el lliurament d’un obsequi per part del Club en agraïment a la seva xerrada.