Les alzines del carrer Major, afectades per una plaga

Els arbres han patit severs danys a causa no només d'una eruga minadora molt difícil d’eradicar sinó també de la caparreta de les alzines

La Torre
26 de novembre del 2014
Actualitzat a les 12:02h
S'ha procedit a retirar els dinou exemplars instal·lats al cèntric carrer
S'ha procedit a retirar els dinou exemplars instal·lats al cèntric carrer | Foto: A.T.

S'ha procedit a retirar els dinou exemplars instal·lats al cèntric carrer Foto: A.T.


L’Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Gestió de l’Espai Públic, va iniciar aquest dilluns els treballs de substitució de les alzines del carrer Major, afectades per la caparreta de les alzines, Kermes Kermococcus vermilio Planch (Homoptera, Kermesidae), que està causant darrerament problemes greus en els alzinars de Catalunya. Es preveu que els treballs finalitzin el proper divendres.

Els primers problemes a Catalunya amb la caparreta de les alzines es van detectar l’any 1997 i actualment s’ha transformat en plaga tant en els alzinars forestals com en els ornamentals. A part de la Kermococcus, des de fa uns anys es va detectar a les alzines del carrer Major la presència de Synanthedon codetti, una eruga minadora molt difícil d’eradicar pels mitjans tradicionals de fumigació, ja que viu just sota l’escorça de l’arbre.

Les alzines de tot Catalunya pateixen els efectes d’aquesta plaga que les defolia i que en els darrers anys ha causat estralls en espais naturals com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, bàsicament en èpoques de sequera. En el cas de les ciutats, el problema s'agreuja per problemes d'espai, sobretot a les arrels.

A Terrassa, a més, el sòl és molt argilós, fet que agreuja encara més el problema perquè l’oxigen no arriba bé a les arrels. En el cas del carrer Major, fa temps que es va detectar aquesta patologia i que s’apliquen mesures correctores que, sense arribar a sanar els arbres, n’han evitat la mort. Així, ja des de l’any 2003, aquestes alzines han estat objecte de seguiment i de diversos tractaments.

Extracció de les soques

Les possibilitats d’actuació es veuen reduïdes per la directiva europea que limita considerablement l'ús de productes químics, especialment a les ciutats. Per aquest motiu, finalment s’ha optat per substituir les 19 alzines més malmeses per altres exemplars de la mateixa espècie, a més d’esporgar les restants per reduir-ne la capçada. Així, a la primavera s’avaluaran les noves brotacions i es podrà controlar més eficientment la plaga dins del possible. En funció de l’abast de la plaga es plantejarà una segona actuació.

Aquest dilluns es van tallar les 19 alzines afectades i dimarts s'ha estat treballant en l’extracció de les soques. Per aconseguir una millor oxigenació de les arrels, als forats de plantació se substituirà la terra actual per una de menys argilosa. Tots els arbres nous es plantaran al mateix lloc dels seus antecessors, excepte en el cas de dos exemplars particularment grans que hi havia a la cantonada del carrer de la Cisterna. Aquestes dues alzines s’han tallat i es procedirà a tapar els escocells, perquè l’arrencament de les arrels comportaria grans destrosses al paviment.

En aquesta mateixa ubicació es plantarà un nou exemplar, al costat dels escocells antics. Un cop plantades les noves alzines, fins que arrelin completament (uns dos anys), els nous escocells es protegiran amb reixes metàl·liques galvanitzades, que després es retiraran i se substituiran per formigó porós o resines poroses, igual que a la resta del carrer.