Reclamen que el servei de l'aigua sigui de gestió pública

La Taula de l'Aigua de Terrassa inicia una recollida de signatures amb l'objectiu d'assegurar la remunicipalització dels serveis d'abastament i subministrament d'aigua de la ciutat

Lluïsa Tarrida
20 de novembre del 2014
Actualitzat el 22 de novembre a les 7:22h
Encara queda més d'un any però les mobilitzacions ja comencen. La Taula de l'Aigua ha anunciat aquest dijous que inicia una recollida de signatures per tal d'assegurar que el servei d'abastament i subministrament de l'aigua a la nostra ciutat sigui pública. I és que a finals de 2016 finalitza, després de 75 anys, el contracte de concessió entre l'Ajuntament de Terrassa i Mina d'Aigües de Terrassa, empresa participada majoritàriament per la multinacional Agbar-Suez. L'entitat vol aprofitar la fi de la concessió per intentar remunicipalitzar el servei.

"Veiem factible que la gestió de l'aigua a la ciutat de Terrassa es municipalitzi, és a dir, que sigui pública, transparent i eficient al 100%" ha afirmat César Guia, membre de la Taula de l'Aigua. Contraris a la "mercantilització" d'aquest servei bàsic consideren que la gestió pública és "l'única solució factible, perquè els beneficis de la tarifa que tots paguem acabin revertint no en els accionistes sinó en la millora de la qualitat de l'aigua, de les infraestructures i del servei". 

Engegant aquesta campanya volen obrir un debat ciutadà alhora que pressionar l'Ajuntament i els partits polítics perquè es posicionin, de cara a l'any electoral, sobre què pensen fer amb la gestió de l'aigua. Guia ha subratllat que "no es pot tolerar que actualment hi hagi talls en el subministrament de l'aigua a gent que té dificultats per pagar la tarifa, volem tarifes justes i que no sigui possible treure aquest dret fonamental; i malgrat veure positivament la tarifa social que ha implantat darrerament el Consistori ens sembla que continua sent insuficient".

1,4 milions de la venda d'accions

Així mateix, la Taula de l'Aigua demana a l'actual Ajuntament de Terrassa que els diners que s'han obtingut de la venda de les accions de Mina, valorades en 1,4 milions d'euros, es dediquin "íntegrament" a finançar i garantir la futura gestió pública dels serveis d'abastament i subministrament d'aigua. I critiquen que actualment l'Ajuntament no tingui pressupostats aquests ingressos en cap partida relacionada amb el cicle integral de l'aigua de la ciutat.

A partir d'aquest dijous i fins d'aquí gairebé un any, es recolliran aquests signatures que s'utilitzaran per pressionar els polítics. Paral·lelament, la Taula organitzarà altres activitats de difusió i sensibilització. Per exemple, aquest dissabte, dia 22, a les sis de la tarda, a l'Ateneu Candela es projectarà el documental "Water makes money" on s'exemplifiquen casos d'èxit de remunicipalització europeus de la gestió de l'aigua, com és el de París. La Taula també té previst organitzar xerrades a tots els districtes de la ciutat de cara a resoldre dubtes que es puguin tenir sobre aquesta qüestió.