Òmnium Terrassa fa 45 anys

El 28 d’agost de 1968 es van enviar 180 cartes signades pel president i quatre membres de la junta a possibles socis de l’entitat a la ciutat

La Torre
02 de desembre del 2014
Actualitzat a les 8:53h
Cap a finals dels anys seixanta, un grup de persones preocupades per la cultura i la llengua del país, i davant de la repressió que patia Catalunya, van decidir, a iniciativa particular, crear una comissió que es dediqués a l’ensenyament de la llengua catalana.

El grup promotor d’aquesta comissió va entrar en contacte amb Òmnium Cultural, constituït a Barcelona. El març de 1968, a Terrassa, aquesta comissió d’ensenyament del català va actuar ja amb amb el nom.

El 28 d’agost de 1968 es van enviar 180 cartes signades pel president i quatre membres de la junta  a possibles socis de l’entitat a la ciutat. Es parlava del funcionament al municipi d’una Comissió d’Ensenyament del català, amb resultats força falaguers.

Això i d’altres contactes feien possible i interessant de pensar en la creació a Terrassa d’una delegació. Així, doncs, es va convocar una reunió per a informació i estudi d’aquest projecte, a la qual hi van assistir 68 persones, i ja es van fer els 40 primers socis.

Van transcórrer tres mesos amb una sèrie de contactes encaminats a l’estructuració i posada en marxa d’aquesta delegació. El 21 de desembre de 1968 una altra circular va convocar al Palau Dalmases la primera reunió de socis de Terrassa. Es va tractar especialment de les gestions ja fetes per a la constitució d’aquesta delegació, i va quedar nomenada una comissió gestora provisional per als socis, encarregada d’endegar la promoció de la nova delegació, no solament en l’aspecte formal, sinó també en l’encesa d’entusiasmes i la unió d’esforços locals.

El dia 16 d’octubre de 1969, per un acord de la junta directiva, quedava legalitzada la primera delegació, al local del carrer Sant Josep, 28. Posteriorment, l’entitat traslladaria la seva seu, primer, al carrer de Sant Antoni, 26 i, finalment, al del Portal Nou, 13, on es va establir durant molts anys. Actualment,  se situa a la planta baixa del Centre Cultural de la Rambla.