A judici per una consulta!

Comunicat sobre les denúncies contra quatre persones de Terrassa i Ullastrell que van participar al Multireferèndum del 25 de maig

La Torre
27 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 7:20h
«Vull: un país on s’escolti l’opinió dels ciutadans» és una de les consignes que a hores d’ara poden llegir-se a moltes parets de carrers o d’instal·lacions de mitjans de transport i en molts missatges que circulen per les xarxes socials, una consigna que sens dubte subscriu un elevat tant per cent de la ciutadania catalana.

Sí, som molts, cada vegada més, els que creiem que ara és l’hora d’exigir un país on s’escolti l’opinió de la ciutadania —i no només que se la escolti, sinó que a més s’executin les accions pertinents per assolir la voluntat expressada per l’opinió majoritària— i per això resulta sorprenent que, en aquest context, els propers dies 3 de novembre i 1 de desembre, puguin tenir lloc a Terrassa els judicis a quatre persones acusades d’haver comès una falta de desobediència a l’autoritat perquè van ser denunciades per participar en una iniciativa popular que tenia com a finalitat la recollida de vots per conèixer l’opinió de la ciutadania sobre un seguit de qüestions d’interès col·lectiu.

Aquestes persones, tres de Terrassa i una d’Ullastrell, van ser identificades per agents dels Mossos d’Esquadra mentre participaven en l’execució de la consulta denominada Multireferèndum, celebrada el 25 de maig d’enguany, que coincidia amb les eleccions europees i que consistia a fer quatre preguntes amb què es demanava el parer de la ciutadania sobre els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la Llei d’Iniciatives Legislatives Populars. Les tres persones de Terrassa, un cop informades que havien d’abandonar les taules per ordre de la Junta Electoral Central a risc de ser denunciades, van decidir marxar per evitar-ho.

En el cas de la d’Ullastrell se li va demanar que allunyés la taula del col·legi electoral, i així ho va fer. Tot i això, mig any després han rebut les corresponents citacions judicials i ara s’enfronten a la possibilitat de ser condemnades per haver desobeït suposadament l’autoritat. Resulta paradoxal que, quan Artur Mas, president de la Generalitat, està dient i repetint que la democràcia està per sobre de la llei, els Mossos d’Esquadra a les seves ordres hagin emès i tirat endavant aquesta mena de denúncies, per més que provinguin de la Junta Electoral Central.

Per tot això, els sotasignats volem manifestar: Que considerem que el multireferèndum no pretenia interferir ni dificultar el desenvolupament de les eleccions europees, ja que la campanya no tenia dimensió europea ni incloïa contingut que es pogués relacionar amb els comicis al Parlament europeu. Que creiem que votar no pot ser mai ni falta ni delicte. Que cal exigir coherència política als responsables polítics dels Mossos d’Esquadra. Que volem que els Mossos d’Esquadra retirin les denúncies abans de la celebració del judici i que el jutge consideri que no va existir cap falta i que arxivi els dos casos.