Neix una plataforma per definir la Catalunya independent

El dramaturg egarenc Sergi Belbel és un dels 59 intel·lectuals d'aquest moviment que no dóna suport a cap partit, sinó que vol ser un espai per reflexionar, difondre idees i mobilitzar socialment els sobiranistes d'esquerres

E.P.
25 d'octubre del 2014
Un grup de 59 intel·lectuals, inclòs el conseller de la Generalitat Ferran Mascarell, han presentat aquest divendres una plataforma sobiranista d'esquerres sota el nom de Volem per definir una Catalunya independent i donar suport a la unitat política per aconseguir-ho.

Segons han informat en roda de premsa alguns dels promotors a l'Ateneu Barcelonès, la plataforma no dóna suport a cap partit, sinó que és un espai per reflexionar, difondre idees i mobilitzar socialment els sobiranistes d'esquerres.

El conseller de Cultura, que ha matisat que participava en la plataforma a títol personal, ha remarcat: "Hem d'anar imaginant el país que volem ser, quin tipus d'Estat volem". Mascarell --exmilitant del PSC-- també ha afirmat que el procés participatiu del 9N és l'operació més important d'aquests moments i ha assegurat que "no hi pot haver dubtes sobre aquesta qüestió".

Colomines, principal impulsor

L'historiador i principal fundador de Volem, Agustí Colomines, ha destacat que, segons el seu manifest, volen ser un "instrument per promoure la unitat política i social", però encara no saben si donaran suport a una llista única o no en unes possibles eleccions plebiscitàries.

A més, Colomines ha posat èmfasi en el fet que "cal donar suport al president de la Generalitat com a màxima autoritat de Catalunya" i com a cara visible del procés sobiranista. Respecte a futures accions i el seu model organitzatiu, la seva portaveu, Mònica Sabata, ha aclarit que de moment s'ha habilitat el web volemcatalunya.cat on tothom que vulgui s'hi pugui adherir i expressar, i després de la nova consulta començaran a mobilitzar-se.

Entre els intel·lectuals més reconeguts de Volem s'hi troben Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals de la Conselleria de Cultura; Xavier Albertí, dramaturg i director del TNC; Jordi Casassas, historiador i president de l'Ateneu Barcelonès, i Jordi William Carnes, exconseller d'Agricultura del PSC durant el Govern tripartit i extinent d'alcalde de Barcelona.

També hi destaquen Joan Pluma, director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat; els escriptors Àlex Susanna --també director de l'Institut Ramon Llull, Laura Borràs --directora de la Institució de les Lletres Catalanes-- i Vicenç Altaió; el dramaturg Sergi Belbel; el promotor cultural Lluís Cabrera; el crític d'art Daniel Giralt-Miracle; l'escriptor Oriol Pi de Cabanyes; el filòleg Xavier Pla, i el dissenyador i dibuixant Lluís Juste de Nin.