Desarticulada una banda que emprava el mètode del butró

L’organització criminal va actuar al Vallès Occidental

Redacció Osona.com
24 d'octubre del 2014
Actualitzat el 28 d'octubre a les 8:44h
Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), conjuntament amb la Unitat Orgànica de Policia Judicial (UOPJ) de la Guàrdia Civil de Huesca, van detenir el passat 14 d’octubre quatre homes, amb edats compreses entre els 40 i els 42 anys, veïns de Mataró, Barcelona i Viladecans, com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força, tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, atemptat contra els agents de l'autoritat, delicte contra la seguretat vial i falsificació documental.

La banda desarticulada estava especialitzada en cometre robatoris amb força en empreses pel mètode del butró (un forat a la paret). Se’ls relaciona amb set robatoris perpetrats entre el mes de desembre de 2013 i l’1 d’agost d’enguany en zones industrials d’Osona (a Taradell), el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

La investigació conjunta es va iniciar quan la Guàrdia Civil de Huesca va informar a la Unitat Central de Robatoris amb Força dels Mossos d’Esquadra que tenien coneixement de l’existència d'una organització criminal amb un alt grau d’especialització, organització i dotada d’una sòlida estructura, que cometia robatoris amb força per mitjà del mètode del butró. El modus operandi consistia en inutilitzar els sistemes d’alarma d’empreses i forçar les caixes fortes amb eines com radials o similars. Prèviament, els lladres seleccionaven l’empresa que pretenien violentar, i la triaven en funció de la tipologia dels productes que fabricaven o emmagatzemaven, o bé perquè de l’activitat comercial es podia desprendre que la caixa forta podria contenir importants sumes de diners.

En funció de l’empresa seleccionada i tenint en compte paràmetres com les mesures de seguretat que tenien o de les eventuals vies de fugida després de perpetrar el robatori, els autors utilitzaven vehicles amb alta capacitat per transportar grans quantitats de productes sostrets. Un cop materialitzats els robatoris, l’organització criminal venia el material a tercers que actuaven com a receptadors.

Les indagacions policials van permetre establir l’activitat delictiva del grup i la identificació de les persones que l’integraven. Amb la informació disponible es va posar en marxa un operatiu policial consistent en sis entrades i perquisicions domiciliaries:  dues a Barcelona, una a Sabadell, una a Mataró, una a Viladecans i una altra a Cambrils. En els escorcolls, els policies hi van trobar diverses eines, utilitzades habitualment per violentar les empreses, emissores per comunicar-se entre ells, objectes sostrets de diversa naturalesa i peces de roba i complements  per cobrir-se el rostre que s’utilitzen per evitar deixar empremtes com tapaboques, guants o gorres. En l’escorcoll també es van intervenir armes blanques, una pistola detonadora modificada per ús real, esprais de defensa, diners en metàl·lic de més de 100 països diferents, substàncies estupefaents, bàscules de precisió i bosses de mà amb documentació de centenars de persones.

A més, els agents van recuperar un vehicle d’alta gamma que havia estat sostret d’un concessionari de la població de Mataró el mes de març de 2012 i en van intervenir un altre que els delinqüents usaven per cometre els robatoris.

Als arrestats se’ls imputen set robatoris, perpetrats a les poblacions de Caldes de Montbui, Montornès del Vallès, Centelles, la Garriga, La Roca del Vallès, Taradell i Barberà del Vallès. A més, la investigació va permetre relacionar aquest grup amb deu robatoris amb força més, en aquest cas, a interior de vehicle. Després de passar a disposició judicial, un dels quatre detinguts va ingressar a presó i els altres tres van quedar en llibertat amb càrrecs amb la obligació de comparèixer cada setmana davant l’autoritat judicial.