Un grup d'egarencs reviu la ruta francesa de l'exili republicà

L'Ateneu Terrassenc organitza una sortida que comptarà amb la presència d'una egarenca nascuda a la maternitat d'Elna el 1940

La Torre
23 d'octubre del 2014
Actualitzat el 25 d'octubre a les 6:52h
Després de que el passat 17 de maig, l’Ateneu Terrassenc organitzés la primera sortida per conèixer el traçat català de la ruta de l’exili, aquest dissabte 25 d’octubre serà la part francesa del recorregut la que podran conèixer els més de 50 inscrits a l’activitat.

De la mà de l'historiador Josep Puy, els participants coneixeran la realitat dels exiliats republicans en finalitzar la guerra civil. Es visitarà el Centre d'Interpretació sobre l'Exili i la Retirada (CIDER), primer camp d'internament dels refugiats republicans, seguida de la visita del Cementiri dels Espanyols.

Sens dubte, el plat fort de l'activitat és la visita a la Maternitat d'Elna, una institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades. Situada al Rosselló (Catalunya Nord), va ser fundada el novembre del 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz. Hi van néixer uns 600 nens, fills de refugiades de la Guerra Civil Espanyola que estaven internades en els camps propers a Elna. La Maternitat va estar oberta fins al 1944, que va ser tancada pels nazis.

Rosa Ma Font, una terrassenca nascuda a la Maternitat d’Elna el 1940, ha estat convidada per l’Ateneu a acompanyar-los en la visita i serà un dels testimonis d’aquella època, en què milers de catalans i espanyols fugien seguint la ruta de l'exili, i deixant enrere un país devastat per la guerra i la dictadura de les tropes franquistes.