ICV: «Sense consens, la passera de Mútua no s'ha de fer»

​El grup municipal creu que l’Ajuntament no ha d’autoritzar la construcció de la futura passarel·la si no s’aconsegueix el consens ciutadà i emplaça a crear una comissió per negociar entre totes les parts implicades en el projecte

La Torre
22 d'octubre del 2014
Actualitzat el 25 d'octubre a les 7:07h
El projecte de construcció d’una passera que uneixi, per sota el pont del passeig, el nou edifici de Consultes Externes de Mútua Terrassa situat als espais de la nova estació de FGC Vallparadís-Universitat, amb les dependències de l’Hospital ha estat objecte de diverses al·legacions per entitats ciutadanes com la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Terrassa o la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública.

Des del grup municipal d’ICV-EUiA entenen que l’aprovació definitiva d’aquest projecte, promogut per Mútua Terrassa, "no hauria de tirar endavant sinó s'assoleix el consens ciutadà que un projecte d’aquestes característiques requereix, per la qual cosa considerem que l’Ajuntament de Terrassa ha d’emplaçar a Mútua de Terrassa i a la Conselleria de Salut a donar resposta a les demandes plantejades per les entitats ciutadanes sobre els diversos aspectes relacionats amb el projecte i d’altres relacionats amb la prestació del servei sanitari".

ICV proposa que l’Ajuntament de Terrassa creï una Comissió de treball on hi hagi representants de la FAVT, la PDST, Mútua de Terrassa, el Comitè d’Empresa i representants de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya. "Aquest seria l’espai de diàleg i negociació on s’ha de valorar si hi ha el consens necessari per tirar endavant la construcció de la passera i en el qual s’abordin altres aspectes sobre la millora de l’assistència sanitària a la nostra ciutat", afirmen.

Dubtes i criteris

Entre d’altres aspectes, l'agrupació municipal creu "necessari" conèixer si l’ampliació de les consultes externes i de les Urgències anirà acompanyada d’un increment de mitjans tècnics i humans o només s’està plantejant una millora arquitectònica. També quines són les accions que s’estan duent a terme per reduir el temps d’espera per a intervencions quirúrgiques que, recordem, superen la mitjana catalana.

Els ecosocialistes no comparteixen la decisió de Mútua Terrassa de "prioritzar una despesa d’un milió i mig d’euros en la construcció d’una passera ja que creiem que és més necessari destinar-ho a millores en l’atenció sanitària molt degradada per les retallades del govern de la Generalitat i per la manca de control dels concerts econòmics amb entitats privades que presten serveis públics sanitaris". I recorden que aquesta va ser l'opinió que van defensar en el debat del ple d’aprovació inicial del projecte on van "condicionar el nostre suport a que la passera no tingués cap cost, ni directe ni indirecte, en la construcció i en el manteniment posterior, per la ciutadania de Terrassa i a la total garantia de la seguretat estructural del pont i a l’accessibilitat de tota la ciutadania". 

En aquell moment, diuen, que van valorar que, l’Ajuntament de Terrassa "no té cap mecanisme legal per obligar a Mútua Terrassa a dedicar el valor de la construcció i el manteniment posterior de la passera a millores en l’atenció sanitària ja que les competències en matèria de Salut les exerceix la Generalitat de Catalunya." En aquest sentit, doncs, van "voler diferenciar la vessant urbanística de la vessant sanitària que no era objecte de debat al Ple".

Tanmateix entenen que, "en el context actual, les entitats ciutadanes vulguin abordar ambdues vessants en la decisió de construcció de la passera i, en base a l’aposta per una gestió oberta i transparent que fomenti la participació de la ciutadania en la presa de decisions públiques, per això proposem la creació d’una Comissió de treball com a espai per fer-ho". I per aquest motiu, avancen que el grup municipal d’ICV-EUiA no donarà suport a l’aprovació definitiva de la construcció de la passera si no s’assoleix el consens social necessari per portar-la a terme.