La vespa asiàtica arriba a Vacarisses

Els agents rurals han omplert de trampes el municipi i ja n'han atrapat prop d'un centenar

Redacció
19 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 15:05h
Un exemplar de vespa asiàtica.
Un exemplar de vespa asiàtica. | ACN

S'ha trobat el setè niu de vespa asiàtica a Catalunya, el primer a les comarques de Barcelona. Fins ara només se n'havien trobat a terres gironines. Com els anteriors, ha estat destruït pels Agents Rurals. Són grans depredadores d'abelles i sense abelles que pol·linitzin les plantes desapareixerien moltes de les fruites i verdures que són a la base de la nostra dieta. A més, també poden picotejar la fruita dels arbres i fer minvar la collita de molts pagesos.

La també coneguda com vespa velutina va entrar accidentalment a Europa l'any 2004 pel port de Bordeus, a França, entre la càrrega d'un vaixell procedent de la Xina. Aquesta espècie invasora avança i a poc a poc ha anat conquerint terreny. 

I ara ja és al Vallès. A mitjans de setembre els Agents Rurals van rebre un avís d'uns apicultors que n'havien vist a prop de Vacarisses. Van posar trampes i ja n'han caçat 75. Això els fa creure que hi ha d'haver un niu a prop i han posat abeuradors per atreure-les. Un cop alimentades tornen al niu i els agents poden trobar-lo i destruir-lo. 

El Departament d’Agricultura, a través del cos d’Agents Rurals, està fent un seguiment dels abellars propers a Vacarisses on es va localitzar un niu d’aquesta espècie invasora. De moment, ha col·locat més de 25 trampes de captura a diferents paratges i diversos abeuradors per intentar establir, per triangulació, la direcció de retorn al niu que emprenen les vespes.

A Vacarisses, s’han observat alguns casos de depredacions, i fent la revisió de les trampes s’ha constatat que hi han quedat atrapats una setantena d’exemplars de vespa velutina al municipi. A hores d’ara, no se n’ha pogut localitzar el niu, cosa que no serà fàcil a causa de l’abundant vegetació perennifòlia de la zona. No obstant, els agents rurals van retirar un niu dins de la trampa dipòsit aquest mateix divendres..