Guanyem Terrassa vol fer un projecte «de consens per liderar les eleccions»

Pretén ser el paraigües de totes aquelles associacions i partits que vulguin "una regeneració política i democràtica" basada en la "participació ciutadana" | Ada Colau crida a unir-se a la iniciativa perquè "ara és el moment de fer el pas i recuperar unes institucions segrestades per les elits polítiques i econòmiques"

Lluïsa Tarrida
15 d'octubre del 2014
Actualitzat el 16 d'octubre a les 12:17h
Rosa García, Marc Grau, Xavi Martínez i Ada Colau han presentat Guanyem Terrassa
Rosa García, Marc Grau, Xavi Martínez i Ada Colau han presentat Guanyem Terrassa | Foto: Lluïsa Tarrida

Rosa García, Marc Grau, Xavi Martínez i Ada Colau han presentat Guanyem Terrassa Foto: Lluïsa Tarrida


Aquest dimecres, el Vapor Ventalló s'ha omplert de gom a gom per l'acte de presentació del projecte Guanyem Terrassa. No es tractava de presentar un partit ni molt menys una candidatura a les eleccions municipals sinó de fer "una crida a la confluència de ciutadans, entitats, associacions, i també de partits, que aspiren a una regeneració democràtica i política que respongui a les necessitats reals dels ciutadans". Jurídicament, Guanyem Terrassa no està inscrita enlloc, ni tan sols com associació.

La idea embrionària és que moviments com Procés Constituent o agrupacions municipals com Podemos, Partit X, la CUP, EUiA o ICV s'uneixin per crear un "nou projecte polític de consens, de vocació majoritària i amb clara aspiracions a guanyar per fer Terrassa una ciutat diferent". Guanyem només vol ser, diuen, "un catalitzador o un aglutinador" de tots aquests grups de treball que existeixen ja a Terrassa; el paraigües de l'onada "municipalista" que en els darrers mesos ha tingut lloc a la ciutat. 

El primer acte públic de Guanyem Terrassa ha comptat amb la presència de prop de 500 persones, i amb tres ponents: Rosa García, Marc Grau i Xavi Martínez. Però, sobretot, la gran expectació l'ha generat una convidada estrella: Ada Colau, portaveu de Guanyem Barcelona. L'acte també comptarà amb la participació d'una fila 0 formada per varis ciutadans referents en diversos camps i temàtiques d'interès per la ciutat i un debat obert amb el públic assistent, en el qual s'hi ha pogut veure persones destacades del món veïnal, militants d'ICV i EUiA, membres de la PAH o dels Iaioflautes, i també persones vinculades a l'antic PSUC.

Projecte de consens

Afirmen que ja han mantingut converses amb persones de diversos moviments, entitats i partits i que les "perspectives són optimistes" tot i que saben que pot ser complicat. Tot i així subratllen que "Guanyem Terrassa no és aquí per repartir-se un tros més del pastís, no volem barallar-nos amb ningú, volem fer un projecte guanyador per liderar les eleccions, un projecte de consens, potent i solvent, i si no es donen aquestes condicions, no ens presentarem perquè no hem vingut a competir sinó a sumar". 

Al·leguen que "estem en una situació d'emergència social" i que per això ara és el moment "ideal" per tirar endavant un projecte ciutadà, "de base", que aglutini gent de diverses procedències però amb un objectiu comú: "establir noves formes de governar que cooperin decisivament per superar els temps de crisi econòmica actuals, de retallades, d'austeritat i de desnonaments". Volen fer unes llistes amb els ciutadans més preparats "per aplicar i dur a terme un programa que si sortíssim elegits avui el podríem començar a aplicar demà mateix, perquè hi ha objectius de mínims, de primera necessitat", han explicat.

Guanyem Terrassa diu que vol ser una "resposta ciutadana a la profunda crisi que sofreixen les nostres institucions i el sistema de representació actual" i que l'àmbit municipal és el "primer graó per a les grans transformacions" i per tornar "el poder a la gent". Els seus impulsors diuen convençuts que "​h
a arribat l'hora de la ciutadania i de la rebel·lió democràtica. Mai més un govern sense la seva gent. A Terrassa també podem guanyar" i per això aquest dimecres han fet una crida a "deixar de banda les qüestions personals i les reticències que hi puguin haver, i a posar-nos a treballar tots junts per transformar Terrassa, perquè la situació d'emergència social s'ho mereix".

Ser més ambiciós

En el seu torn d'intervenció Ada Colau ha arrencat els aplaudiments més majoritaris i convençuts. La portaveu de Guanyem Barcelona ha dit que "hem de recuperar unes institucions segrestades per les elits polítiques i econòmiques" i ha volgut subratllar que el projecte Guanyem Terrassa és per ella "especial" perquè "hi ha gent que ha participat en el naixement dels dos processos, i compartim el mateix ADN". Colau considera que és "el moment de fer el pas, i no serà fàcil, però no tenim alternativa" i ha afegit "ens volen fer sentir il·lusos, ens diuen que no hi ha res a fer, però ja no ens creiem les seves mentides. És que són més responsables i creïbles les seves polítiques? unes polítiques que ens han dut a ser un país líder en malnutrició, en atur, en corrupció?". 

Colau ha sentenciat que "hem de ser més ambiciosos que mai perquè la nostra vida està en joc, i som majoria, potser una mica desorganitzada, però si ho fem bé tot allò que ara pensem que és impossible es tornarà possible. Quan la gent no es rendeix i s'ajunta, pot moure muntanyes".