Menja al restaurant i emporta't amb una taifa el que et sobri

El Consorci de Residus del Vallès Occidental presenta el seu programa d'accions contra el malbaratament alimentari | El novembre tindrà lloc un concurs de cuina d'aprofitament de menjar entre dos equips capitanejats pels xefs Artur Martínez i Jordi Garrido

Lluïsa Tarrida
13 d'octubre del 2014
Actualitzat el 19 de novembre del 2015 a la 13:08h
Herrero, Martínez i Sánchez, en l'acte de presentació de la campanya
Herrero, Martínez i Sánchez, en l'acte de presentació de la campanya | Foto: Lluïsa Tarrida

Herrero, Martínez i Sánchez, en l'acte de presentació de la campanya Foto: Lluïsa Tarrida


La Nova Jazz Cava ha estat el lloc escollit per presentar aquest dilluns el nou programa d'accions contra el malbaratament alimentari endegada pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. Segons un estudi de la UAB, cada dia a Catalunya llencem a la brossa 719 tones de menjar en bon estat. Es calcula que el 58% prové de les llars familiars. A la nostra comarca, cada vallesà desaprofita 35 kg de menjar per any. No osbtant, també els restaurants, supermercats i altres empreses alimentàries menyspreen menjar aprofitable.

"Aquesta situació és un greu problema mediambiental però també social, econòmic i ètic", ha manifestat la regidora de Medi Ambient Eva Herrero, per això ha dit que són necessàries "campanyes de sensibilització i explicar a la gent que això és fàcilment evitable". En les informacions que es repartiran pels ciutadans hi ha exemples de com reutilitzar el menjar o consells per no malbaratar-lo. 

Joan Carles Sánchez, del Consorci de Residus, ha estat l'encarregat d'explicar les tres grans accions que es duran a terme des d'aquesta setmana mateix. Per una banda, la campanya "Acaba't el plat a casa", amb la qual es pretén reduir el menjar que es llença al sector de la restauració fomentant que el client es pugui endur en una carmanyola el que no hagi consumit, disponible a tots els restaurants que hi participen. Fins ara ja hi ha 80 restaurants adherits en una acció que tindrà una durada de dos mesos. 

A Terrassa s'hi han adherit 25 restaurants (3 de Nou, Cafè teatre, El nus mariner, La cuina d'en Brichs, L'Hort d'Ullastrell, Mun, La Brocheta, La Terrassa del Museu, 4 vents, Despertares, El Asador, El rovell de l'ou, Grinzing, La Antorcha, La Botigueta, Las Forcas, Llumí, Mesón Calmaestra, Mesón la Sierra, Norden, Première Restaurant, Restaurant Sara, Súbit, Toca-teka, Zurito) 1 de Viladecavalls (Ristol) i 14 de Vacarisses (Bar Teresa, Bar AV Can Serra; Bar Torreblanca II, Bar poliesportiu; Restaurant Camí de l'Obac; Braseria el Teix; Cal Quim, Cal Xavi; La Bona brasa; La Graella de Vacarisses; La Pastora; Cal Dana; Cal Kiku; El Cingle). 

Projecte per a municipis petits

Per l'altra, la “Lluita per l'aprofitament”, un concurs de cuina de gran format per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari. Dos equips amb alumnes d'hostaleria i aficionats a la cuina encapçalats pels cuiners Artur Martínez i Jordi Garrido, Restaurant Capritx i Restaurant Mas de Torrent, s'enfrontaran el proper 22 de novembre a la plaça del Vapor Ventalló per aconseguir elaborar la millor recepta d'aprofitament. El jurat que decidirà quins plats són els millors serà la mateixa ciutadania, que podrà tastar i votar després de realitzar una aportació de productes al Rebost Solidari. El xef Artur Martínez ha aprofitat l'acte de presentació de la campanya per apuntar alguns consells com ara que "el primer pas és fer una bona compra i planificar els menús de la setmana; una nevera massa plena no és un bon senyal" i ha afegit que "hi ha parts d'aliments que es poden aprofitar i sovint les llencem, per exemple, les fulles de carxofes es poden utilitzar per fer-ne una crema o del tomàquet un cop sucat al pa en podem fer melmelada".

I, finalment, la tercera campanya forma part del projecte "Recooperem, cuina per compartir" i la realitza el Consorci juntament amb el Consell Comarcal. Està orientat als municipis amb menys de 20 mil habitants i té per objectiu abastir amb aliments cuinats famílies de la comarca que tenen necessitats socials concretes, ja sigui per la seva situació econòmica com per la seva situació de dependència. De moment, ja s'ha dut a terme una prova pilot a Rellinars, i es preveu que s'ampliï properament a la resta de localitats vallesanes.