El 43% dels aturats de Terrassa no rep cap prestació

CCOO denuncia que 7 de cada 10 contractes que es realitzen al municipi són d'una durada de tres mesos i alerta que les dones i els majors de 45 anys són els sectors que més han patit les conseqüències de la crisi

Lluïsa Tarrida
13 d'octubre del 2014
Quesada i Rodríguez han alertat de les 'xifres reals' de l'atur a la ciutat
Quesada i Rodríguez han alertat de les 'xifres reals' de l'atur a la ciutat | Foto: Lluïsa Tarrida

Paco Quesada i Enrique Rodríguez  Foto: Lluïsa Tarrida


La taxa d'atur a Terrassa és del 19,45%, el que suposa que 21.981 persones es troben actualment sense feina. Del conjunt d'aturats, els de llarga durada -superior a dos anys- afecta al 31,8%, essent les dones com també els majors de 45 anys els dos perfils més afectats i que més han patit les conseqüències de la crisi econòmica. I per sobre de tot, una de les dades més preocupants pel responsable d'estudis del sindicat al Vallès Occidental-Catalunya Central, Paco Quesada, és que el 43,54% dels aturats a Terrassa no tenen cap tipus de prestació.

Aquesta són només algunes de les xifres que CCOO ha exposat aquest divendres per rebutjar els "discursos cofoistes" per part del govern espanyol que apunten a una millora de l'economia. El sindicat afirma que els representants polítics no expliquen totes les dades i que el primer pas per solucionar el problema de la manca d'ocupació i l'elevat índex d'atur és "fer visibles" aquestes xifres. Especialment dur ha estat quan ha subratllat que de tot el Vallès Occidental, Terrassa és la ciutat que es troba en pitjor situació, laboralment parlant.

Terrassa és un municipi on el sector serveis té els valors més alts, amb el 73% dels assalariats i el 74% dels autònoms mentre que només el 20% dels assalariats i el 10 % dels autònoms són del sector industrial. Malgrat que el passat 2013 es va crear un 1% de feina per als assalariats això resulta clarament insuficient davant del 31% que han perdut la seva feina en els darrers cinc anys. I és que com recorda Quesada, més d'un 16% d'empreses de la nostra ciutat ha abaixat les persianes des del 2008 a l'actualitat. 

L'estudi apunta també a la difícil situació del col·lectiu de persones de més de 45 anys, que suposen un 40% del total de persones sense feina i només un 17% de la contractació. A més, entre aquest col·lectiu l'atur de llarga durada, de més de dos anys, arriba fins al 47% del total de persones. Quesada ha destacat que es tracta de gent "que ja no tornarà a tenir feina". 

Condicions laborals precàries

El 83% dels contractes són temporals amb un decreixement de la contractació indefinida des del 2008 del -43%. Aquest fet, comporta, al parer del sindicat una "total precarietat de la contractació" ja que a més el 70% dels contractes tenen menys de 3 mesos de durada i el 62% són dels tipus "obra i servei" o "eventuals de producció". En aquest sentit, el secretari general de CCCO Vallès Occidental-Catalunya Central Enrique Rodríguez ha subratllat que "és cert que l'atur està baixant i que la contractació està augmentant, per això, en aquests moments a més de preocupar-nos de les xifres d'aturats volem posar l'èmfasi en la precarització de les condicions laborals que els treballadors estan patint".

Rodríguez considera prioritari que la Generalitat atengui de "manera urgent" la renda d'inserció mínima, ja que l'increment de persones que no reben cap tipus de prestació està generant exclusió social i pobresa. El sindicat s'ha mostrat satisfet per mesures empreses a nivell local com el Pacte per l'Ocupació o l'aposta per la reindustrialització però ha reclamat un pacte d'Estat per crear ocupació i més inversió pública com a mesures claus per sortir de la crisi.

En termes polítics, han explicat que veuen "amb bons ulls l'aparició de nous partits o moviments polítics i els fronts amplis d'esquerres que s'estan produïnt tot i que els ha demanat que compleixin la paraula de revertir les reformes laborals i que apostin clarament per una transparència total". Quant al procés català, Rodríguez ha deixat clar que "som partidaris que el poble decideixi" i consideren "molt perillós" que Rajoy hagi dictat sentència abans que el Tribunal Constitucional es pronunciés.