Cànon pel lloguer i prèstec d'obres protegides per drets d'autor

Afectarà sis de les biblioteques de l'Ajuntament de Terrassa, entre elles la Central, afirma Vanessa Sánchez

Vanessa Sánchez
01 d'octubre del 2014
La Biblioteca Central tancarà demà les seves portes.
La Biblioteca Central tancarà demà les seves portes.
El 12 de desembre del 2006 es va aprovar la Directiva Europea 2006/115/CE, del Parlament Europeu i del Consell, sobre drets de lloguer i préstec i altres drets afins als drets d’autor en l’àmbit de la propietat intel·lectual.

L’article 1.1. De la citada Directiva imposa als Estats Membres de la Unió Europea l'obligació de reconèixer als autors el dret d’autoritzar o prohibir el préstec d’originals i còpies d’obres protegides pel dret d’autor.
 
1.1. Con arreglo a lo dispuesto en el presente capítulo, los Estados miembros, salvo lo dispuesto en el artículo 6, reconocerán el derecho de autorizar o prohibir el alquiler y préstamo de originales y copias de obras protegidas por el derecho de autor y demás objetos mencionados en el apartado 1 del artículo 3.
 
Tal com el mateix article 1.1. matisa, l’article 6 de la Directiva estableix excepcions a l'obligació pel que fa als préstecs públics, i sempre que els autors obtinguin com a mínim una remuneració per aquests préstecs, que es podrà determinar lliurement pels Estats membres tenint en compte els seus objectius de promoció cultural.

Amb la transposició de la Directiva Europea per l’Estat Espanyol, els responsables dels establiments accessibles al públic on es realitzin préstecs d’obres protegides pels drets d’autor (biblioteques, hemeroteques, fonoteques o filmoteques de titularitat pública o que pertanyin a entitats d’interès general de caràcter cultural, científic o educatiu sense ànim de lucre, o a institucions docents integrades en el sistema educatiu espanyol), hauran d’abonar un cànon per tal de compensar als autors per les seves obres.
 
D’aquesta obligació en queden eximits els següents establiments:

Establiments de titularitat pública que prestin servei en municipis de menys de 5.000 habitants.

Les biblioteques de les institucions docents integrades al sistema educatiu espanyol.

A més, no generaran el dret de remuneració per préstec:
El préstec d’obres no protegides per drets d’autor (per exemple, les obres incloses al domini públic – clàssics de la literatura):

La consulta in situ de qualsevol tipus d’obra;

El préstec d’obres entre els mateixos establiments;

El préstec d’obres en benefici de persones amb discapacitat.

Aquesta obligació entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2016 i afectarà les 6 biblioteques de la ciutat de Terrassa gestionades per l’Ajuntament de Terrassa:
 
Biblioteca Central de Terrassa
          Passeig de les Lletres, 1
 
Biblioteca Districte 2
C/ Sant Cosme, 157
 
Biblioteca Districte 3
          C/ Del Germà Joaquim, 66
 
Biblioteca Districte 4
          C/ Infant Martí, 183
 
Biblioteca Districte 5
          C/ Jocs Olímpics, 7
 
Biblioteca Districte 6
Rambla Francesc Macià, 193

Vanessa Sánchez

Mireia Serra Advocats, S.L.