Terrassa reclama el pagament del deute per les escoles bressol

Un total de 36 ajuntaments han iniciat els tràmits d'un recurs contenciós administratiu contra la Generalitat

La Torre
02 d'octubre del 2014
Trenta-sis municipis catalans que formen part del Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per a l’Educació a Catalunya, han presentat aquest dimarts, i al llarg dels propers dies, un escrit davant la Conselleria d’Ensenyament per reclamar a la Generalitat el pagament del deute concret amb els ajuntaments per les escoles bressol municipals i contra la inactivitat de la Conselleria. Des de l’any 2011 i fins a l’actualitat, la Generalitat no ha fet l’aportació econòmica per al funcionament dels centres de 0 a 3 anys, ja sigui en diners compromesos (cursos 2010-2011 i 2011-2012) o per no haver adquirit cap compromís (cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015). El deute contret i compromès per la Generalitat amb els municipis que presenten el recurs ascendeix a 11,1 milions d’euros.
 
Set d’aquests ajuntaments —L’Hospitalet, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Sabadell, Terrassa, Cornellà de Llobregat i Tarragona— han tramitat el recurs de manera individual, mentre que els vint-i-nou municipis restants ho fan de manera conjunta —es tracta dels ajuntaments de Barberà del Vallès, Camprodon, Canovelles, Castellar del Vallès, Castellbell i el Vilar, Cerdanyola del Vallès, Granollers, les Masies de Voltregà, Lleida, Montmeló, Montseny, Olesa de Montserrat, Pineda de Mar, el Pont de Vilomara i Rocafort, el Prat de Llobregat, Ripollet, Riudarenes, Rubí, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Celoni, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Esteve Sesrovires, Sant Llorenç d’Hortons, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda, el Vendrell i Viladecans. Aquests trenta-sis municipis catalans representen una població d’1.952.760 habitants.
 
Amb aquest escrit s’inicia el tràmit per a la presentació del recurs contenciós administratiu per reclamar el compliment de l’acord i l’ingrés del deute. Si en el termini d’un mes la Generalitat no fa efectiu el pagament del deute, els ajuntaments presentaran el recurs davant dels tribunals.

Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses
 
El passat mes de juny, el Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació de Catalunya ja van anunciar a la seu del Parlament de Catalunya aquestes accions jurídiques que emprendrien per denunciar la manca de finançament que pateixen les escoles bressol municipals. 
 
El Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació a Catalunya s’ha posicionat en reiterades ocasions a favor d’una educació de qualitat i en contra de les retallades que està patint l’educació. 
 
El finançament de les escoles bressol municipals es realitzava per un acord entre les administracions de manera que Generalitat, ajuntaments i famílies usuàries feien les aportacions econòmiques a parts iguals, és a dir, un terç cada part.
 
El Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació a Catalunya es va constituir a L’Hospitalet l’any 2012. Es tracta d’un òrgan de reflexió i treball que vetlla, des de la pluralitat política, per la qualitat de l’educació als pobles i a les ciutats i denuncia aquelles accions que puguin posar en perill i trencar el consens i els acords assolits en matèria d’educació a Catalunya. L’òrgan compta amb el suport d’una setantena d’alcaldes de diferents municipis catalans, que representen una població de prop de dos milions d’habitants