Propera parada, consultes externes

Ferrocarrils de la Generalitat ha llogat a Mútua de Terrassa un espai de 14.000 metres quadrats per ubicar-hi serveis d'atenció sanitària | Mútua ha anunciat que l'inici de les obres de la polèmica passera serà "imminent"

Lluïsa Tarrida
26 de setembre del 2014


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat aquest divendres l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de Vallparadís Universitat, a Terrassa, on s'ha oficialitzat l'acord entre FGC i Mútua Terrassa per al lloguer d’un espai de 14.000 metres quadrats dins de la mateixa estació. A Vallparadís Universitat, una de les tres estacions que actualment està en construcció dins de les obres de perllongament del Metro del Vallès, Mútua Terrassa ocuparà un espai per a adequar-hi noves instal·lacions i serveis. L’arrendament és per 50 anys i un import total de 9.211.125 euros.  Aquest ambiciós projecte permetrà que l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i en un futur l’hospital de Sant Llàtzer puguin disposar d’una connexió directa de les seves instal·lacions amb la futura estació, establint així el primer complex hospitalari del país que compta amb un accés directe des d’una estació de ferrocarril.

L’estació de Vallparadís Universitat està situada al costat del Parc de Vallparadís, propera a la seu central de Mútua Terrassa, l’Auditori de Terrassa i l’UPC, entre d’altres. Mútua Terrassa disposarà de 14.076 m2 per ubicar-hi noves instal·lacions i serveis.

Mútua Terrassa preveu traslladar-hi consultes externes, rehabilitació, hospitals de dia, i “contact center” format amb treballadors que pateixen una discapacitat física, entre d’altres. Aquest projecte a llarg termini s’incardina majoritàriament en l’àmbit assistencial de MútuaTerrassa.  A més, l’estació disposa d'uns altres 86 metres quadrats a nivell de parc per arrendar a petits comerços i de 140 metres quadrats més a nivell ciutat per instal·lar-hi un bar.
 
Una de les incògnites que s'han resolt en l'acte de signatura de l'acord ha estat quan es posarà en funcionament les dependències que ocuparà Mútua Terrassa. Doncs bé, el president del grup sociosanitari, Josep Betriu, ha anunciat que els terminis fixats no s'han d'allargar més enllà de la concessió de les obres. És a dir, que si tot va amb normalitat, la passera de vidre que ha de connectar l'edifici de Vallparadís amb l'edifici de Mútua a l'altra banda del passeig, i les escales mecàniques estaran enllestides entre el mes de març-abril de l'any vinent. Per tant, "l'inici de les obres per construir el pont serà imminent".

Fotomuntage del nou vial Foto: Mútua

Poc podran fer, doncs, els detractors d'aquesta infraestructura com són la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa i la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública que des que es va saber el projecte s'han mostrat molt crítics. Betriu s'ha mostrat ferm en la defensa dient que "la passera dóna sentit a tot el projecte, i és vital per la mobilitat i comoditat no només dels pacients sinó també dels treballadors" i ha  intentat donar resposta a alguna de les interpel·lacions dels dos col·lectius quan ha remarcat que  "en els darrers anys, Mútua ha vist com patia una manca de finançament i els exercicis pressupostaris eren amb superàvit minso o deficitaris. Tot i així, considerem que aquest és un projecte a llarg termini, que no ens suposa grans dispendis immediats perquè tindrem un finançament aliè -a través del Banc de Sabadell- també a llarg termini, durant el temps que duri l'arrendament".