El PSC s'absté i Terrassa se suma a la consulta

La moció presentada per CiU i ICV-EUiA per donar suport a la convocatòria del referèndum ha estat aprovada per majoria, amb el vot en contra del PP | Josep Rull ha dit adéu a 11 anys de municipalisme i s'ha acomiadat de tothom

J.M.O.
25 de setembre del 2014
Ple de Terrassa del mes d'octubre Foto: J.M.O.

El ple de l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat aquest dijous al vespre la moció proposada pels grups municipals de CiU i d’ICV-EUiA en suport a la convocatòria de consulta sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014. La sala de plens, atapeïda com poques vegades s'ha vist, ha esclatat en un sonor aplaudiment quan s'ha confirmat el "sí".

La proposta de resolució ha obtingut els vots favorables de CiU (9) i ICV-EUiA (3). Per la seva banda, com era d'esperar, els quatre regidors del Partit Popular hi han votat en contra. El PSC, amb 11 regidors, s'ha abstingut i d'aquesta manera ha permès que prosperés la moció. La decisió dels socialistes era el més esperat de la nit. La rumorologia havia funcionat tot el dia. Fins i tot, el dimecres es deia que hi hauria un vot negatiu general i un "sí" de Carme Labòria, la regidora més independentista del grup. En una piulada ha deixat ben clar el seu estat d'ànim un cop aprovada la moció.


L'alcalde, el socialista Jordi Ballart, ha reconegut en una breu intervenció que l'abstenció del seu partit responia a la voluntat de fer que s'aprovés. Ha reiterat les paraules de minuts abans del portaveu Amadeu Aguado: "Estem a favor del dret a decidir. I no serem un obstacle". "La consulta no vol dir independència", ha dit en una sala plena de gom a gom. "Vol dir pregunta i resposta". "La solució al problema principal és el vot".

Josep Rull, en nom de CiU i en el ple del seu comiat, ha llegit la proposta i ha reblat que Terrassa només feia que demostrar que és com la resta de Catalunya. Josep Rull ha dit adéu aquest dijous a onze anys de presència a la sala de plens amb una qüestió amb la que se sent plenament identificat. L'Ajuntament es queda sense un dels seus oradors més brillants. El gran líder local de CiU en les darreres dècades deixa el municipalisme per dedicar-se a la política nacional, com a líder de Convergencia Democràtica.

Manel Pérez, d'ICV- EUiA i membre de l'equip de govern, ha recordat que el país es mobilitza per temes de caràcter social i econòmic i també per la consulta, amb una de les manifestacions més grans de la història, la del passat 11 de setembre,

Gabriel Turmo , líder del PP local, ha fet una intervenció força curta. Ha repetit els seus arguments, que impliquen considerar la consulta il·legal i clarament secessionista. I ha remarcat que ell i la gent del seu partit se senten orgullosos de ser catalans i espanyols, i que no col·laboraran en el que considera la creació de murs i d'un país fracturat.

Regidors socialistes com Alfredo Vega també han emprat el Twitter:


Els acords presos són:
Primer.- Mostrar el suport a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014, per decidir lliurement el futur de Catalunya dins l’exercici dels nostres drets democràtics i prendre el compromís de l’Ajuntament de Terrassa amb la realització de la mateixa, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer-la possible, fent una crida a la participació.

Segon.- Donar ple suport al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que donen suport a la convocatòria i a la materialització de la consulta del 9 de novembre dins el marc legal que és la Llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana, aprovada pel Parlament de Catalunya, ja que respon a la voluntat majoritària del poble català i dels seus.