Mà dura per acabar amb la brossa dels carrers de Terrassa

S'incrementarà el control sobre l'abocament de residus als contenidors i s'aplicaran més sancions i bonificacions | L'estancament en la recollida selectiva orígen d'una nova campanya per sensibilitzar sobre els beneficis de reciclar correctament

Lluïsa Tarrida
18 de setembre del 2014
Actualitzat a les 18:38h
L'alcalde Jordi Ballart i la regidora Eva Herrero, presentant la nova campanya Foto: Lluïsa Tarrida

"Som conscients del malestar entre la ciutadania amb l'aspecte de la ciutat, i per això en els darrers mesos hem incrementat les actuacions orientades a tenir l'espai públic més net", ha començat dient l'alcalde Jordi Ballart en l'acte de presentació de la nova campanya per al foment de la recollida selectiva a Terrassa. El socialista però ha recordat que "per mantenir la ciutat neta és necessària la complicitat i responsabilitat de tots els egarencs".

Acompanyat per la regidora de Medi Ambient, Eva Herrero, Ballart ha remarcat que amb la campanya es vol ressaltar els aspectes positius de reciclar. "Si reciclem bé tindrem una ciutat mediambientalment més néta, d'aspecte més agradable, tindrà una repercussió positiva sobre la nostra salut i també sobre la nostra butxaca", ha expressat la regidora ecosocialista.

En xifres, destaca que l'Ajuntament destina una partida de 4,9 milions d'euros per al tractament de residus, sobretot, per a la fracció resta. Malgrat que les dades de producció de residus a la nostra ciutat és de les més baixes del país - amb 0,89 kg/habitant/dia-, s'ha detectat que el percentatge de la recollida selectiva s'ha estancat des de l'any 2010 en el 33%, quan segons directives europees hauríem d'estar al voltant del 50%.

Si bé és cert que en fraccions com el vidre, el percentatge puja fins al 60%, des de l'equip de govern estan "preocupats" per l'increment de les deixalles de tot tipus que van a parar a la fracció resta. "Volem que la gent sigui conscient que cada vegada serà més car i ens pensalitzaran més si no reduïm la fracció resta, i això acabarà repercutint a les butxaques de tothom", ha advertit Herrero que ha remarcat "els estudis indiquen que el 85% de la població té tota la informació necessària i correcte sobre el reciclatge selectiu però tot i així no ho fa. Per tant, ens trobem que hem de fer una campanya més de conscienciació que no pas informativa".

Un pressupost de 60 mil euros

Convèncer no serà fàcil. Per això, des del Consistori s'han posat les piles. Seran 60 mil euros repartits en 23 actuacions d'octubre a febrer (tallers, xerrades, concursos), a més de la contractació de 5 informadors ambientals que es mouran per als barris per conscienciar i resoldre dubtes entre els ciutadans. També controlaran que no es provoquin abocaments inadequats. L'Ajuntament, a més, ha adquirit més de 15 contenidors d'oli reciclat que repartirà per al municipi.

I a tot això, caldrà afegir-hi l'apartat de bonificacions però, també, de sancions. L'equip de govern té localitzats seixanta punts on es produeix una acumulació excessiva de residus. Són punts controlats en què s'hi fa un control específic i més intensiu de neteja i informació. No obstant, a partir d'ara, a més d'aquests punts, la policia municipal també posarà especial interès en impedir i en sancionar aquelles persones -a títol particular o d'empresa- que incompleixin l'ordenança, és a dir, que aboquin intensionadament residus en el lloc que no els correspon. Seran de 200 a 600 euros per particulars i de 600 a 1.500 euros per activitats econòmiques. "Dipositar els residus en el contenidor correcte ja no és una qüestió de voluntat sinó d'obligació" ha deixat clar Ballart.

"De moment, no tenim pensat anar obrint les bosses de la gent, sinó denunciar aquells que deixen objectes voluminosos, mobles, televisions, matalassos, runes... a fora dels contenidors quan recordem que hi ha un telèfon gratuït perquè t'ho vinguin a recollir a casa o pots anar a la deixalleria mòbil i a sobre si ho fas tens recompensa", ha explicat Herrero. Justament, sobre les 'recompenses' s'ha volgut remarcar que utilitzar les deixalleries mòbils o portar els residus a la deixalleria pot comportar fins a un 20% de bonificació sobre la taxa de gestió de residus. També hi ha bonificacions en la taxa per autocompostatge de fins al 50% i l'Ajuntament ha manifestat que estudiarà noves fórmules perquè els ciutadans vegin recompensat el seu esforç de seleccionar els residus en la taxa d'escombraries anual.
 

Programa d'activitats de la campanya de foment reciclatge